Groznica Zapadnog Nila nas zaobilazi: Nula slučajeva zaraze u Srbiji…

0
Foto: Profimedia

Na teritoriji Srbije do 7. avgusta još nije registrovan nijedan potvrđeni slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije, preneo je Danas.

Do 30. jula u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljeno je 12 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj deset i dva u Rumuniji, navodi se u saopštenju Instituta.

Od početka sezone 2020. godine u zemljama EU nisu prijavljene epidemije izazvane virusom Zapadnog Nila.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od 1. juna sprovodi na teritoriji 11 gradova Srbije nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca.

Na osnovu izveštaja od početka sezone do 4. avgusta, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Većina osoba – oko 80 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila, nema nikakve simptome i znake bolesti, dok simptomi kod manjeg procenta zaraženih osoba podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.