“Groteskno…”: Putin o optužbama da Moskva vodi “sajber rat” protiv Vašingtona…

0
(Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta) – Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je “grotesknim” mišljenje da Moskva vodi sajber rat protiv SAD, u intervjuu za američku televiziju NBC objavljenom uoči sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u Ženevi.

„Optuživali su nas za svakakve stvari, kao što su mešanje u izbore, sajber napade“, rekao je ruski predsednik i dodao da „se ni jednom nisu potrudili da daju i najmanji dokaz za to“.

Više velikih američkih firmi kao što je gigant za meso JBS ili operater velikog američkog naftovoda Kolonijal pajplajn nedavno su bili mete sajber napada pripisanim grupama hakera baziranim u Rusiji.

Bajden je počekom juna rekao da ne odbacuje mogućnost uzvratnih mera prema Rusiji posle hakovanja JBS-a, i Bela kuća je potvrdila da će govoriti o američkoj zabrinutosti oko toga na samitu sa Putinom 16. juna u Ženevi, prvom sastanku dvojice predsednika.

Ruski predsednik je u intervjuu takođe govorio o mogućoj razmeni zatvorenika između Rusije i SAD i rekao da je otvoren za takvu mogućnost.

„Da, da, naravno“, rekao je on na pitanje o mogućem istovremenom oslobađanju Amerikanaca zatvorenih u Rusiji Pola Vilana i Trevora Rida i Rusa u pritvoru u SAD.

Amerikanac Pol Vilan pozvao je predsednika Bajdena da organizuje razmenu zatvorenika za vreme sastanka sa Putinom.

Porodice dvojice Rusa zatvorenih u SAD-u, trgovca oružja Viktora Buta i ruskog pilota optuženog za trgovinu kokainom Konstantina Jarošenka, takođe su apelovale za njihovo oslobađanje.

Upitan o slučaju zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, čija situacija zabrinjava međunarodnu zajednicu, Putin je ponovio da on neće biti lošije tretiran nego bilo ko drugi.

„Nemamo takvu vrstu običaja, da ubijemo bilo koga“, odgovorio je Putin na pitanje novinara da li je on iza pokušaja ubistva Navaljnog.