“Grizem se za usnu, kašljem, uzmem gutljaj vode…” Najteži slučajevi naših poznatih psihoterapeuta

1
Psychiatrist photo created by prostooleh - www.freepik.com

Likovi u serijama redovno “sede na kauču”, od Tonija Soprana koji posećuje psihijatricu dr Dženifer Melfi, koja ga verovatno najbolje poznaje, pa do bračnog para iz serije “Prizori iz bračnog života” koja počinje scenom kada su njih dvoje kod terapeuta zbog problema u braku. Danas, za razliku od vremena kada je odlazak kod psihoterapeuta bio nešto što se krilo od ostatka familije (i Toni krije od svojih), češće čujemo savet da se u slučaju problema sa mentalnim zdravljem treba javiti stručnjaku. Psihoterapeuti su važni likovi, ne samo u serijama. I to je dobro. Ljudi su generalno otvoreniji i svesniji da je briga o psihi važan deo brige o svome zdravlju.

U našoj sredini i dalje postoje brojne predrasude prema mentalnom zdravlju i korišćenju usluga psihološkog savetovanja i psihoterapije. Na primer, kod nas je još uvek dosta rašireno uverenje da se psihološki “normalna” osoba sa psihološkim teškoćama nosi tako što ih ignoriše i potiskuje, kaže profesor Aleksandar Baucal, upravnik Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. “Čak i kada ta situacija ode predaleko i kada više ne uspevamo da zanemarujemo naše psihološke teškoće, mnogi se stide da potraže psihološku pomoć. Pitanje mentalnog zdravlja je u tom pogledu slično svakom drugom zdravstvenom problemu.”

U tom kontekstu je važno da razumemo da psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti nisu osobe koje nemaju svoje teškoće i probleme.

Nekoliko naših iskusnih psihoterapeuta sa dugogodišnjim iskustvom se “otvorilo” o tome kako je sa druge strane “kauča”. Za Nedeljnik su govorili o svojim najtežim slučajevima, problematici koja im je bila najizazovnija i provokativna, kako su ih rešavali, da li je bilo i onoga “ja ovo ne mogu” i kako se oseća psihoterapeut kada shvati da ne može nekome da pomogne ili kada posle toliko sati razgovora konačno krene napredak u terapiji. Kako su proživljavali te “teške” slučajeve na kojima su se “spoticali” i kada su i oni morali da zatraže pomoć – psihoterapeuta.

I, možda najvažnije, šta su iz tih najtežih slučajeva naučili.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana Nedeljnika br. 554

1 KOMENTAR

  1. Sta reci o nasem mentalitetu kada meni apotekarka kaze: Kakav ste Vi to prosvetni radnik a pijete bromazepam? Naravno, izdat na uredno vazeci recept. Sve se desava u selu pored Beograda…. u apoteci sve u fulu, doticna puna sebe bez fakultetske diplome, neprijatna I nadrndana sa svojih jedva 20 godina. Eto….uzas

Comments are closed.