Mlada ekološka aktivistkinja Greta Tunberg se pridružila se u petak drugim mladim demonstrantima ispred švedskog parlamenta da obeleži Dan globalnih protesta protiv klime u socijalno distanciranom svetu.

„Glavna nada je kao i uvek da pokušamo da imamo uticaj na nivo svesti i javno mnjenje tako da ljudi postanu svesniji“, rekla je 17-godišnja aktivistkinja novinarima.

Pandemija koronavirusa sprečila je poslednjih meseci održavanje masovnih okupljanja u okviru pokreta „Petak za budućnost“ koje je Tunberg inspirisala, ali i smanjila javnu vidljivost pokreta.

Tunberg je počela samostalno proteste ispred švedskog parlamenta u Stokholmu 20. avgusta 2018. đaci širom sveta uskoro su počeli da je slede, organizovanjem redovnih velikih protesta, a ona je bila pozivana da govori političkim i poslovnim vođama, na konferencijama UN i na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Njene poruke bez okolišenja upućene predsednicima i premijerima, uz naučne činjenice o potrebi hitnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte donele su joj pohvale i nagrade, ali takođe i povremene kritike i čak pretnje smrću.

Ona poziva poslanike da ostanu pri istorijskom Pariskom klimatskom sporazumu iz 2015. godine kojim se traži od bogatih i siromašnih zemalja da preduzmu mere da suzbiju povećanje globalnih temperatura zbog kojih se tope glečeri, podiže nivo mora i menja način padavina.

Pariski sporazum traži od vlada da predstave nacionalne planove o smanjenju emisija da bi se ograničio porast globalnih temperatura na ispod dva stepna Celzijusa.

Protesti za očuvanje klime takođe su za danas planirani na drugim mestima.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.