Greta Tunberg se vratila protestima posle pauze zbog koronavirusa

0
Foto Profimedia

Mlada ekološka aktivistkinja Greta Tunberg se pridružila se u petak drugim mladim demonstrantima ispred švedskog parlamenta da obeleži Dan globalnih protesta protiv klime u socijalno distanciranom svetu.

“Glavna nada je kao i uvek da pokušamo da imamo uticaj na nivo svesti i javno mnjenje tako da ljudi postanu svesniji”, rekla je 17-godišnja aktivistkinja novinarima.

Pandemija koronavirusa sprečila je poslednjih meseci održavanje masovnih okupljanja u okviru pokreta “Petak za budućnost” koje je Tunberg inspirisala, ali i smanjila javnu vidljivost pokreta.

Tunberg je počela samostalno proteste ispred švedskog parlamenta u Stokholmu 20. avgusta 2018. đaci širom sveta uskoro su počeli da je slede, organizovanjem redovnih velikih protesta, a ona je bila pozivana da govori političkim i poslovnim vođama, na konferencijama UN i na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Njene poruke bez okolišenja upućene predsednicima i premijerima, uz naučne činjenice o potrebi hitnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte donele su joj pohvale i nagrade, ali takođe i povremene kritike i čak pretnje smrću.

Ona poziva poslanike da ostanu pri istorijskom Pariskom klimatskom sporazumu iz 2015. godine kojim se traži od bogatih i siromašnih zemalja da preduzmu mere da suzbiju povećanje globalnih temperatura zbog kojih se tope glečeri, podiže nivo mora i menja način padavina.

Pariski sporazum traži od vlada da predstave nacionalne planove o smanjenju emisija da bi se ograničio porast globalnih temperatura na ispod dva stepna Celzijusa.

Protesti za očuvanje klime takođe su za danas planirani na drugim mestima.