Pola miliona ljudi je u Montrealu, zajedno s devojčicom-aktivistkinjom, Šveđankom Gretom Tunberg, bilo na skupu u okviru „Svetskog štrajka za klimu“, saopštili su organizatori.

„Ne samo što je ovo najveći protest u istoriji Kvebeka, već je to najveći protest ove nedelju u svetu“, izjavio je Fransoa Žofroa, iz kolektiva „Planeta dolazi u parlament“. 

Šesnaestogodišnja Šveđanka je u govoru ocenila da većina svetskih zvaničnika, kao i kanadski premijer Džastin Trudo, ne čine dovoljno protiv globalnog zagrevanja, preneo je N1.

„Moja poruka svim političarima širom sveta je ista – slušajte i delujte u skladu sa onim što kaže nauka“, rekla je Greta Tunberg.

Trudo je rekao da se slaže s njom i da će kanadska vlada to uraditi.

Greta Tunberg je skrenula pažnju svetske javnosti prošle godine, kada je prestala da ide u školu petkom da bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta.

Pridružili su joj se drugi učenici i osnovali pokret „Petkom za budućnost“. Potom je to preraslo u nedeljne proteste širom sveta da bi se od vlada zahtevala akcija protiv klimatskih promena.

Komentar(1)

  1. Mire
    29. septembra 2019. 22:06

    Malo bolje je trebalo da pročešlja nauku pre nego što je izašla na govornicu. Koliko je bilo sunčevih baklji (eksplozija na suncu) poslednjih godina koje su usmerene ka zemlji? Kako magnetno polje štiti zemlju i kuda usmerava štetne materije koje nam dolaze sa sunca i od kosmičkog zračenja. Gde se nalazi najveća radijacija na zemlji koja nam dolazi sa sunca ( za ne upućene radijacija je najveća na polovima, ali ne zbog uticaja čoveka na ozon već zbog uticaja zemljinog magnetnog polja na jonosveru i druge činioce zemljinog omotača ) i kakav je njen uticaj na otapanje leda na polovima?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.