Greta Tunberg pozvala Amerikance da glasaju za Bajdena: “Ovi izbori su iznad politike”

0
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg (Thunberg) pozvala je danas Amerikance da glasaju za kandidata opozicione, Demokratske stranke Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na predsedničkim izborima 3. novembra.

“Nikada se nisam angažovala u zauzimanju neke strane u politici. Međutim, naredni američki izbori su iznad tog pitanja”, navela je Greta Tunberg (17) na Tviteru.

“U konteksu stavova o klimi to je daleko od dovoljnog, a mnogi od vas naravno brane i druge kandidate. Ali na kraju, znate već… Samo se organizujte i uradite sve da svi glasaju za Bajdena”, napisala je mlada Šveđanka.

Američki predsednik, republikanac Donald Tramp, redovno iznosi skeptične stavove o klimi, a polovinom septembra u jeku šumskih požara u Kaliforniji rekao je da će se klima “na kraju ohladiti” sama od sebe, te ga je Bajden nazvao “piromanom”.

Tramp se često rugao Greti Tunberg za koju je decembra 2019, kada je proglašena za “ličnost godine” časopisa “Tajm”, napisao da treba da “zauzda svoj bes”, da se “opusti” i da bi joj bilo bolje da s nekim prijateljem ode u bioskop i “gleda neki dobar stari film”.

Bajden je s druge strane hvalio mladu Šveđanku, rekavši u aprilu da treba čuti težnje mladih u oblasti klime.

Prvi put za skoro dva veka svog postojanja, naučni časopis “Sajentifik ameriken” (Scientific American) je zauzeo politički stav i, kritikujući Trampa zbog odbacivanja nauke i njegovog “poricanja” klimatskih promena, takođe pozvao Amerikance da glasaju za Bajdena.