Greškom sa kruzera pustili 23 osobe bez testa na koronavirus: Srpski državljani još čekaju rezultate

0
Ilustracija: Profimedia

Na zarobljenom kruzeru na kojem je jedna osoba iz Hongkonga novim koronavirusom zarazila oko 600 osoba, još uvek se nalazi 11 državljana Srbije, ali ne očekuje se njihovo puštanje danas, kako je najavljivano. Kako javlja RTS, dok kruzer kompanija pregovara sa japanskim vlastima, nove vesti sve više pomeraju izlazak zaposlenih sa broda.

Naime, japanski imunolozi su greškom pustili sa kruzera 23 osobe od kojih su 19 Japanci, a ostalo četvoro stranci koji žive u Japanu. Oni su pušteni bez urađenog testa na koronavirus.

Još jedna od vesti koja ne pogoduje brzom izlasku zaposlenih na kruzeru jeste ta da su kineski istraživači posumnjali da period inkubacije može biti duži od 14 dana, što dovodi u pitanje neinfektivnost onih koji su pušteni sa kruzera kao zdrave osobe.

Jedan od zaraženih u Hubej provinciji je tek 27. dan od dijagnostikovanja koronavirusa razvio i simptome koji ga prate.

Izveštač RTS javlja da deo srpskih državljana na kruzeru još čeka rezultate testova. Oni su navodno dobrog zdravlja i raspoloženja, uprkos tome što nedeljama nisu bili na kopnu.

Epidemija, inače, počinje da utiče polako i na Olimpijske igre.

Obuka volontera koji bi trebalo da budu raspoređeni na sportskim borilištima, ali i drugim pratećim mestima i objektima, pomerena je na neodređeno vreme.