“Greška, uz dužno poštovanje Madone…”: Izraelska ministarka o sinoćnjem nastupu kraljice popa

0
Screenshot

Izraelska ministarka kulture Miri Regev izjavila je da je palestinska zastava na leđima Madoninih igrača tokom gostovanja u finalu nadmetanja za Pesmu Evrovizije sinoć u Tel Avivu bila “greška”.

“To je bila greška, ne možemo mešati politiku i kulturni događaj sa svim dužnim poštovanjem Madone”, rekla je Regav pre sednice Vlade Izraela. 

Ta ministarka se 2017. godine na Filmskom festivalu u Kanu pojavila u haljini koja je označena provokativnom, jer je na njoj bila panorama Jerusalima s džamijom Kupolom na steni u sredini, što je ocenjeno kao izražavanje političkog stava. Ministarka je rekla da je želela da haljina izrazi lepotu Jerusalima, kako je navedeno “povodom 50-godišnjice oslobođenja i ujedinjenja Jerusalima”.

Pop ikona Madona suprotstavila se pozivama na bojkot nastupa na Evroviziji koji su uputili propalestinski aktivisti, tvrdeći da činjenica što je Tel Aviv domaćin nadmetanja zataškava realnost izraelsko-palestinskog sukoba. Ona je na gostovanju uputila poruku: “Nikada ne smemo potceniti moć muzike da sjedini ljude”. 

Ostalo je navodno nejasno da li je bila svesna činjece da će neki njeni plesači uskoro izaći na binu u odeći s izraelskim i palestinskim zastavama na leđima, preneo je Frans pres.