Grenel: “Takse treba ukinuti u celosti, ne podržvamo Kurtijeve polovične mere…”

0
Beta - AP Photo/Darko Vojinovic

Specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Kosovo – Srbija, Ričard Grenel je izjavio da ne podržavaju polovične mere o ukidanju takse na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne o Hercegovine koje je juče objavio premijer Kosova Aljbin Kurti.

“Mi ne podržavamo polovične mere premijera Kurtija. Naša je pozicija jasna: takse treba ukinuti u celosti. Kurti čini ozbiljnu grešku – to je jasno danas stavljeno do znanja predsedniku (Hašimu) Tačiju u Beloj kući”, napisao je Grenel na Tviteru.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rešavanje ekonomskog spora sa Srbijom, 15. marta ćemo doneti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekao je Kurti na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takodje da počne uklanjanje trgovinskih barijera.

(Beta)