“Grenel je uradio odličan posao kao izaslanik u dijalogu”: Donald Tramp o “malom Trampu”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potvrdio je da ambasador Ričard Grenel ostaje specijalni američki izaslanik za Srbiju i Kosovo. Rekao je da traži novog ambasadora u Nemačkoj, nakon što je aktuelnog, Grenela, postavio za v.d. šefa američkih obaveštajnih službi.

Viši zvaničnik administracije je prošle nedelje rekao Rojtersu da će Grenel ostati ambasador u Berlinu uprkos preuzimanju funkcije koja nadgleda rad 17 službi američke obaveštajne zajednice.

Nije jasno koliko dugo će Grenel vršiti tu funkciju, pošto je Tramp danas najavio da razmatra pet kandidata za stalnu poziciju, a Grenel je u četvrtak rekao da neće obavljati tu ulogu.

“Imenovaću ambasadora u Nemačkoj. Rekao bih da je ambasador Grenel uradio fantastičan posao. Ovo je samo privremeno mesto. Imamo pet ljudi na koje veoma ozbiljno računamo, stručnjake i u nekom trenutku ne tako daleko, najavićemo ko su oni”, rekao je Tramp.

Tramp je odgovarao na pitanja novinara Glasa Amerike kako će ambasador Grenel moći da uporedo obavlja tri funkcije – kao ambasador u Nemačkoj, vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi i specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo.

“Ambasador će nastaviti to da radi, jer to odlično radi. Upoznat je sa ljudima i obavio je fantastičan posao (sa Srbijom i Kosovom). Nastaviće da održava to, jer ima toliko dobar dijalog. Svi su rekli da je to dogovor koji je nemoguće postići, a mi smo ga postigli. To je dobra stvar za te dve zemlje“, izjavio je Tramp, koji kaže da Grenel uživa njegovo “puno poverenje” i postiže “neverovatne dogovore”.

Nije jasno koliko će dugo Grenel obavljati ulogu v.d. šefa nacionalnih obaveštajnih službi. Tramp je u petak izjavio da razmatra četvoro kandidata za taj posao, a Grenel je u četvrtak rekao da neće obavljati tu ulogu.