Gremi nagrade: Mali omaž pokretu Black Lives Matter, Bijonse oborila rekord i “koncert u našim domovima”

0

Ovogodišnja dodela Gremi nagrada bila je delimično i omaž borbi za jednaka prava svih ljudi, prenosi BBC i na prvom mestu ističe nagradu koju je dobila Bijonse jer je oborila rekord među ženama po broju Gremi nagrada, a tokom čitave prošle godine vrlo žustro je podržavala pokret Black Lives Matter i njihovu ideju.

Svojim 28. Gremijem – ovoga puta za najbolji R&B nastup – Bijonse se izjednačila sa producentom i kompozitorom, legendarnim Kvinsijem Džounsom.

Jedino je dirigent Džordž Solti nagrađvan Gremijem više puta od K. Džounsa i Bijonse – ukupno 31 put.

Pevačica Tejlor Svift je postala prva pevačica koja je tri puta nagrađivana Gremijem za najbolji album, a ove godine to priznanje je dobila za album “Folklor” koji je snimila tokom vanredne situacije zbog pandemije koronavirusa.

U skladu sa BLM pokretom, nagradu za pesmu godine dobila je H.E.R. – njeno pravo ime je Gabrijela Vilson – za pesmu “I can’t breathe”. Ta je pesma posvećena Džordžu Flojdu koji je tragično nastradao od posledica policijske torture.

Megan Thee Stallion održala je najemotivniji govor, svoju nagradu za najboljeg novog izvođača, posvetila je majci koja je preminula 2019. godine.

Pored brojnih nagrada koje su dodeljene, gledaoci su imali priliku da uživaju u gotovo četvoročasovnom programu, a Trevor Neš je poslao zanimljivu poruku:

“Znamo da zbog korone ne možete da idete na koncerte pa smo mi koncert doneli kod vas, u vaše kuće”.

Učesnici programa su poštovali socijalnu distancu, a među najboljim nastupima bili su Cardi B i Megan Thee Stallion, zatim Bruno Mars i Anderson .Paak, kao i Tejlor Svift.

Zapažen nastup imala je i Bili Ajliš koja je prošle godine obeležila dodelu Gremija nagradama za album godine, pesmu godine i izvođača godine.