Greg Popović: “Nikola Jokić je najviši oblik košarkaške inteligencije”. Zašto američki mediji ingorišu “slona u sobi”?

0
Tanjug/AP

Želite da znate ko je najveći stručnjak u plej-of seriji Denver Nagetsa i San Antonio Sparsa? Greg Popović možda jeste kao Bobi Fišer, ali Nagetsi nisu upali u zamku, zahvaljujući svom stručnjaku – Nikoli Jokiću.

Denver post priču o Nikoli Jokiću i njegovim odličnim partijama u plej-ofu započinje upravo na taj način. U jednoj od prvih “scena” teksta u kojem se za Jokića tvrdi da je jedan od pet najboljih igrača lige u sezoni, novinar Mark Kisla, piše da je velika zvezda hokejaškog tima iz Kolorada Nejtan MekKinon “gutao” svaki Jokićev potez.

“Jer veliki igrači prepozaju velike igrače. I poštuju ih.”

Ipak, ne morate biti vrhunski sportista da biste prepoznali kako momak, kome čitava hala sve češće uzvikuje “MVP, MVP, MVP”, igra i kako se ponaša od početka plej-ofa.

Kada su na konferenciji za štampu Grega Popovića, trenera San Antonija, mediji pomenuli da je Pop kao košarkaški Bobi Fišer, strateg Sparsa je rekao kratko: “Ponestalo mi je poteza, pitajte Majkija za to”.

Mislio je na trenera Nagetsa Majkla Melouna.

A onda dodao: “Ili Jokića. Najviši nivo košarkaške inteligencije”.

U proseku je Jokić upisao 19,6 poena, 11,6 skokova i devet asistencija, od početka doigravanja.

“Ja ne znam kako njega nema u vašim tekstovima i izveštajima. U ligi igra veliki broj sjajnih igrača, ali ovo što on radi, to se nije događalo često u istoriji ove igre. Ignorišete velikog belog igrača koji igra sjajno. To je kao da ignorišete da vam je slon ušao u sobu. Nadam se da će svi početi da uviđaju njegovu vrednost”, rekao je Meloun.

“Obično ne pričam previše na meču, ali sam želeo da napravim neku buku”, našalio se Jokić, koji je bio neobično glasan tokom meča.

To je njegova najveća vrednost. Da se ljudi oko njega osećaju kao heroji. A heroj je zapravo on.