(Beta-AP) – Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je danas u Londonu sa svojim grčkim kolegom Kirjakosom Micotakisom u vreme kada Grčka ulaže nove napore za vraćanje mermernih statua koje su nekad stajale u Partenonu. 

Grčka vlada saopštila je da Micotakis namerava da pokrene pitanja skupltura koje su odnete iz drevnog hrama u Atini pre više od 200 godina i sada se nalaze u Britanskom muzeju. 

Sedamnaest mermernih figura deo su oboda koji je dekorisao 2.500 godina star Akropolj, a koje je odneo Lord Eldžin (Elgin), britanski ambasador pri Otomanskom carstvu početkom 19. veka.

Britanija tvrdi da je Eldžin legalno došao do skuptura kada je Grčkom vladala Otomanska imperija. Grčka vlada kaže da su ukradene i hoće da se vrate u novi Muzej Akropolja otvoren 2009. godine.

Micotakis je rekao za britanski list Dejli Telegraf (Daily Telegraph) prošle nedelje da su statue ukradene u 19. veku i da pripadaju Muzeju Akropolja i da je potrebno da se ozbiljno o tome razgovara.

Britanska vlada saopštila je danas da nema upliva u tu temu. 

„Vlasništvo statua je pitanje isključivo za muzej. To nije pitanje za britansku vladu“, rekao je portparol britanskog premijera Maks Blejn.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.