Grčki i turski ministar se posvađali na Kipru pred novinarima: “A pre konferencije je bilo sve u redu…”

0
Foto: Profimedia

Grčka je poručila da želi “pozitivnu agendu” s Turskom, usprkos međusobnim razlikama nakon što su se šefovi diplomatija dvaju država sukobili na konferenciji za medije.

To je rečeno kako bi se ublažila atmosfera nakon svađe grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua na konferenciji za medije u Ankari.

„Svaka strana ima svoje poglede koji su se jasno pokazali tokom konferencije za medije koji su mnogi od vas videli“, rekao je Dendias na samitu na Kipru.

„No hteo bih i da naglasim predanost grčke vlade, koju vodi premijer Kirijakos Micotakis, traženju pozitivne agende u našim bilateralnim odnosima s Turskom, počevši od ekonomskih i trgovinskih odnosa“, rekao je Dendias, pa pozvao Čavušoglua u Atinu.

Neuobičajeno otvorena svađa na konferenciji još jednom je pokazala neslaganje između dvaju članica NATO-a, koje se sukobljavaju oko niza pitanja, od teritorijalnih pretenzija na moru, do vazdušnog prostora, Kipra i statusa nekih ostrva u Egejskom moru.

Tenzije su narasle prošlog leta, kada je Turska poslala brod za bušenje morskog dna u sporne vode, no ublažile su se kad je Ankara ipak povukla to plovilo, a dve države nastavile razgovore o sporovima nakon pet godina pauze.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je na susretu s Dendiasom bila „prijateljska atmosfera“, no da se ona promenila na konferenciji za medije kad je Dendias Čavušogluu kazao da će bilo kakvo kršenje grčkog suvereniteta rezultirati sankcijama.

Čavušoglu je tu izjavu proglasio neprihvatljivom.  Turski čelnik rekao je da je njegov ministar zauzeo dobar stav u odnosu na Dendiasovo ponašanje i da nije više mogao postupati „blago“.