Grčki agenti otkrili NVO koje su švercovale migrante iz Turske: “Imale su špijunsku ulogu, nadzirale Obalsku stražu…”

0
(Beta/AP Photo/Panagiotis Balaskas)

(Beta) – Grčka obaveštajna služba je otkrila članove nevladinih organizacija (NVO) koje su učestvovale u “trgovini ljudima” – švercu ilegalnih imigranata iz Turske u Grčku, objavio je danas ekskluzivno na svom sajtu list “Katimerini”.

Po dokumentu na koji se poziva taj atinski list, Obaveštajna služba i Policija su usred krize s Turskom u avgustu tajno istražile ulogu četiri nevladine organizacije koje su koristile “ilegalne procedure i metode” u turskim operacijama krijumčarenja migranata i izbeglica iz Turske na grčko ostvo Lezbos.

“Režirani šverc ljudi” u koji su navodno umešani državljani Nemačke, Francuske, Švajcarske, Austrije, Norveške i Bugarske, otkriven je tajnom misijom dvoje migranata u Turskoj i njihovom navodnom saradnjom sa osumnjičenim članovima NVO.

To dvoje stranaca koje je regrutovala Obavetštajna služba Grčke, otišlo je u Izmir u Turskoj, a zatim se ukrcalo u čamac sa ilegalnim imigrantima koji su išli za Lezbos.

U poverljivim dokumentima u koja je uvid imao “Katimerini”, navodi se da je ukupno 35 članova četiri nevladine organizacije olakšavalo kretanje ilegalnih imigranata i izbeglica iz Turske na Lezbos koristeći “ilegalne metode i postupke”.

Zaključci iz tih dokumenata na osnovu svedočenja dva strana saradnika grčkih tajnih službi, biće krivično procenjeni tokom istrage tužioca.

Grčki ministar za imigraciju Notis Mitarakis je izjavio za atinsku RTV “SKAI” da je prehodna levičarska vlada stranke SIRIZA u toj oblasti “dopustila da nevladine organizacije vode državne strukture”.

Sadašnja, konzervatina vlada je “razmotrila ulogu NVO u trgovini ljudima… ilegalnim imigrantima koji dolaze u našu zemlju”, rekao je ministar.

NVO su čak nadgledale Obalsku stražu Grčke, nadzirale radio frekvencije zvaničnih komunikacija i “imale uloga špijuna, a ne humanitaraca”, rekao je ministar.

To je otkriveno tokom aktivnosti Ministarstva za imigraciju koje namerava da do kraja ove godine obavi sertifikaciju NVO i upiše ih u poseban registar.

Do sada je 114 NVO predalo dokumentaciju potrebnu za to, a 75 NVO se već registrovalo. Uspostavljen je i registar članova NVO, dok Ministarstvo ima kontrolisani pristup centrima za migrante kojima upravljaju NVO.

Uz to je imenovanjem novih, grčkih upravnika tih centara, upravljanje prebačeno s međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija na Ministarstvo za imigraciju.

Ministarstvo je sprovelo i dve istrage u saradnj s drugim vlastima: finansijsku kontrolu nevladinih organizacija i sistematsku kontrolu aktivnosti organizacija u saradnji sa policijom i tužilaštvom.

Ministar Mitarakis je istakao da je “pokrenuto gonjenje jer u Grčkoj više nema tolerancije ni prema onima koji se bave švercom, ni prema onima u državnoj vlasti koji se ilegalno ponašaju”.