Grčka traži partnere kako bi se suprotstavila Turskoj: Dogovor o saradnji s Izraelom usred napetosti u Sredozemlju

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Vlada Grčke je danas rekla da želi da proširi vojno, te partnerstvo u oblasti trgovine i energetike s Izraelom i drugim zemljama u regionu kako bi se suprotstavila onome što smatra neprijateljskom politikom susedne Turske.

Između Turske s jedne strane i Grčke, Izraela i Kipra s druge postoji nesporazum oko energetskih granica u Istočno Sredozemlje.

Grčka, Izrael i Kipar se redovno sastaju da promovišu saradnju u oblasti odbrane i energetike.

Te zemlje su danas obećale da će ojačati saradnju.

“Naš region neće ići nazad u 19. vek”, rekao je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias posle sastanaka u Atini sa svojim kolegama iz Izraela i Kipra Gabijem Aškenazaijem i Nikosom Kristodulidesom.

Projekti saradnje uključuju planirano povezivanje električne mreže između Izraela Kipra i grčkog ostrva Krit podzemnim kablom do 2023. godine.

Napetost u regionu je porasla od letos kada je Turska proširila istraživanja nafte i gasa u vodama za koje Grčka tvrdi da ima jurisdikciju.

Ankara kaže da je ona uveliko isključena iz regionalne eksploatacije energije, insistirajući da grčka ostrva kraj njene obale ne bi trebalo da projektuju pomorske zone za komercijalnu eksploataciju.