Grka je pooštrila definiciju silovanja koje će se novim krivičnim zakonikom tretirati kao svaki seksualni čin bez pristanka, prenosi Gardijan.

Krivični zakon promenjen je posle kritika aktivista, različitih organizacija ljudskih prava i viših pravosudnih zvaničnika, a samo nekoliko nedelja pre vanrednih izbora. Novi krivični zakon je pre ovih izmena izazvao strahove da će silovatelji biti tretirani mnogo blaže. Dosadašnja definicija podrazumevala je pod silovanjem prisilni seksualni čin posle nasilja ili pretnje „ozbiljnom ili direktnom opasnošću“, za šta su bile predviđene petogodišnje kazne zatvora. Po novom zakonu, kazne će iznositi do deset godina.

Manje od 24 sata otkako su žene okupirale parlament protestujući, zakon je izmenjen, i to njegov član 336.

„Ko god pokuša seksualni čin bez pristanka žrtve, biće kažnjen zatvorom do deset godina“, navodi se u revidiranom zakonu koji će u petak biti predstavljen u parlamentu.

Samo nekoliko zemalja ima ovakvu definiciju, i kada bude zvanično usvojen u Grčkoj, ona će postati deseta zemlja u Evropi koja priznaje ovu definiciju u svom zakoniku.

„Ovaj novi izmenjeni zakon konačno priznaje jednostavnu istinu da je seks bez pristanka silovanje i jasno pokazuje da fizičko nasilje nije potrebno da bi se zločin smatrao silovanjem,“ rekla je Irini Gaitanu, aktivistkinja Amnesti Internešela u Grčkoj.

Vlada je, istovremeno, smanjila kazne za osobe proglašene krivim za vođenje zločinačke organizacije ili za pravljenje, posedovanje ili snabdevanje zapaljivim bombama, u koje spadaju i „Molotovljevi kokteli“, koje demonstranti često koriste.

Sve zatvorske kazne duže od tri godine moraće da se izdržavaju, umesto kao do sada, da se „otkupe“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.