Grčka pojačava odbranu granice sa Turskom i traži oštrije akcije EU: Ilegalne migracije zbog krize u Avganistanu

0
Foto Profimedia

 (Beta-AP) – Grčka će pojačati broj stražara na granici sa Turskom, strahujući od povećanog pokušaja ilegalnih migracija zbog krize u Avganistanu, saopštili su danas zvaničnici.

Dodatnih 250 oficira pridružiće se, u narednih nekoliko meseci, pripadnicima graničnih snaga kojih je trenutno 1.500. Oko 800 dodatnih pripadnika granične straže biće takođe angažovano na aerodromima i u regionima u blizini grčko-turske granice.

Grčka je pooštrila svoju migracionu politiku i graničnu policiju u poslednje dve godine, dovršila je izgradnju još 40 kilometara ograde na granici s Turskom i aktivirala novi sistem nadzora, usled zabrinutosti da će pad Avganistana u ruke talibana pokrenuti novi migrantski talas prema Evropi.

Ona je takođe odbacila navode grupa za ljudska prava da potiskuje migrante sa svojih granica i saopštila da je sve što čini u borbi protiv ilegalne migracije u okviru međunarodnog prava.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarahi rekao je danas u parlamentu da sve veći broj zemalja EU vrši pritisak na izvršnu komisiju EU-a da donese oštrije mere za odvraćanje migranata.

Grčka, Poljska i Litvanija su među 12 zemalja koje su prošle sedmice poslale pismo Evropskoj komisiji tražeći oštrije mere na spoljnim granicama EU protiv ilegalne imigracije.