(Beta) – Grčka se od subote ponovo zatvara na tri sedmice, saopštio je  premijer Kiriakos Micotakis i istakao da je potrebno zaustaviti drugi talas pandemije koronavirusa.

„Bila je to teška odluka“, ali „mere su morale da budu preduzete na tri nedelje kako bi se pobedio drugi talas“ koronavirusa, rekao je premijer i precizirao da će Grci moći da izlaze napolje tek pošto dobiju dozvolu putem SMS-a.

Karantin počinje u subotu u šest časova, a ostaju otvorene samo prodavnice sa neophodnim proizvodima poput supermarketa i apoteke.

Da bi se izašlo napolje potrebno je poslati SMS sa navedenim razlogom izlaska i vremenskim intervalom boravka napolju i sačekati odobrenje vlasti koje takođe stiže putem poruke na mobilni telefon.

Micotakis je, međutim, rekao da ovog puta škole ostaju otvorene za razliku od karantina proletos, dok je nastava na daljinu preporučena srednjim školama i fakultetima.

Karantin se uvodi u trenutku kada je sve više zaraženih i preminulih, pa je tako juče registrovano 2.646 novozaraženih i 18 smrtnih slučajeva.

U Grčkoj su do sada preminule 673 osobe, a gotovo 47.000 se zarazilo koronom.

Vlasti su zabrinute brojem hospitalizovanih na odeljenjima intenzivne nege zbog nedovoljnih kapaciteta. Broj intubiranih pacijenata je udvostručen za mesec dana, sa 82 koliko ih je bilo 4. oktobra, na 169 jučeo.

U Češkoj ponovo rekordni skok novozaraženih koronavirusom

U Češkoj se broj novozaraženih, posle nekoliko dana usporavanja epidemije, popeo na rekordnih 15.729, a preminula su 132 pacijenata sa COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je broj preminulih od koronavirusa od početka pandemije 4.133.

U zemlji od 10,7 miliona stanovnika, koronavirusom se do sada zarazilo 378.716 ljudi, aktivnih slučajeva je trenutno 174.820, od čega je u bolnicama 8.278 pacijenata, a među njima 1.244 je u teškom stanju.

Prema rečima novog ministra zdravlja Jana Blatnog epidemija se širi među najstarijim generacijama, pa je počelo testiranje u staračkim domovima širom zemlje i testovi će se ponavljati svake nedelje.

U Češkoj je broj preminulih za jedan dan (19. oktobra) prešao granicu 100 i od tada neprestano raste da bi se sada kretao oko 200 mrtvih dnevno.

Premijer Andrej Babiš saopštio je da je Nemačka spremna da pomogne i da će Bavarska, ako bude potrebno, preuzeti 100 teških pacijenata na intenzivnoj nezi iz Češke.

Od kapaciteta izdvojenih u češkim bolnicama trenutno je slobodno 1.047 ležajeva na intenzivnoj nezi i u šok sobama, ležajeva sa kiseonikom na raspolaganju je 7.090, slobodno je 846 respiratora i 55 aparata za vantelesni krvotok.

Prema uvedenim merama, u Češkoj su zatvorene prodavnice, osim one sa osnovnim artiklima, kao i restorani i institucije kulture, a na snazi je policijski čas od 21.00 do 4.59.

U Češkoj se broj novozaraženih, posle nekoliko dana usporavanja epidemije, popeo na rekordnih 15.729, a preminula su 132 pacijenata sa Kovidom-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.