Grčka obavestila UN da joj Turska osporava suverenitet nad ostrvima

0
EPA-EFE/BOUGIOTIS VANGELIS

(Beta-AP) – Grčka je obavestila šefa Ujedinjenih nacija da Turska direktno osporava njen suverenitet nad ostrvima u istočnom Egejskom moru i vodi neprijateljsku i “revizionističku” politiku koja destabilizuje region.

Pismo od četiri stranice generalnom sekretaru Antoniju Guterešu, datirano 25. maja i koje je potpisala stalna predstavnica Grčke u UN-u Marija Teofili, videla je u četvrtak agencija Asošijeted pres.

“Grčka svečano poziva Tursku da prestane da dovodi u pitanje suverenitet Grčke nad njenim ostrvima u Egeju, posebno kroz pravno neosnovane i istorijski lažne tvrdnje (i) da se uzdrži od pretnji Grčkoj ratom”, piše u pismu.

Grčka i Turska su decenijama u sukobu oko granica na moru, ali spor se rasplamsao 2020. godine kako su se pojačalo traganje za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju.

Turska zahteva od Grčke da demilitarizuje svoja istočna ostrva, smatrajući da je to neophodno po sporazumima iz 20. veka koji su prepustili suverenitet nad ostrvima Grčkoj. Grčka vlada taj zahtjev naziva namernim pogrešnim tumačenjem sporazuma i optužila je Tursku, takodje članicu NATO-a, za pojačavanje neprijateljstva.

“Veoma preteći akti Turske (uključuju) ponovljene prelete grčke teritorije borbenim avionima u suprotnosti sa međunarodnim pravom”, navodi se u pismu.

Grčko-turski spor se uglavnom koncentriše oko prava na istražno bušenje u traganju za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju, posebno oko grčkih ostrva u blizini turske obale.

Turska istražna misija pre dve godine izazvala je napetost na moru koju su zapadni saveznici ocenili kao rizik od vojnog sukoba.

Kao odgovor na energetsku krizu pogoršanu ratom u Ukrajini, Grčka je obećala da će privremeno odustati od postepenog ukidanja korišćenja uglja i pojačati traganje za naftom i gasom duž svoje obale.