“Grčka i Kipar će dobiti odgovor kakav zaslužuju”: Erdogan preti i optužuje

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, optužio je danas Grčku i Kipar da nisu ispunili “obećanja” data tokom pregovora u Evropskoj uniji i NATO-u i rekao da će njegova zemlja “da ima da odgovor kakav zaslužuju”.

Ankara je ponovo svoj brod za potragu za naftom i gasom “Oruk Reis” poslala u novu misiju u spornim vodama u istočnom Mediteranu, još jednom izazivajući napetost u odnosima s Grčkom i Kiprom zbog osporavanja granica na moru i prava na istraživanje.

Turski mediji izveštavaju da su dve fregate Ratne mornarice Turske u pratnji istraživačkog broda.

Napetost se rasplamsala tokom leta, uz gomilanje vojske, ratobornu retoriku i strahovanje od oružanog sukoba dve članice NATO-a, a istorijskih regionalnih rivala.

“Naš ‘Oruk Reis’ vratio se svojoj dužnosti na Mediteranu”, rekao je Erdogan poslanicima svoje vladajuće stranke u govoru u Skupštini Turske. “I dalje ćemo na terenu davati odgovor koji zaslužuju Grčka i administracija kiparskih Grka koji nisu održali svoja obećanja tokom razgovora u okviru EU i NATO”.

Nije precizirao šta su bila ta obećanja, ali turski zvaničnici optužuju grčke zvaničnike za niz “provokacija” uprkos naporima da se ožive takozvani “istraživački razgovori” dva suseda radi rešavanja sporova među njima. Takvi razgovori su poslednji put bili 2016. godine.

Hajko Maas, nemački ministar spoljnih poslova, koji je posredovao između Atine i Ankare u pokušaju da se smanji napetost među njima, kritikovao je u utorak Tursku zbog preduzimanja “jednostranih koraka” u istočnom Mediteranu za koje je rekao da podrivaju napore za uklanjanje tenzija, a smerički Stejt department izdao saopštenje u kojem osuđuje potez Turske.

Ankara kaže da je “Oruk Reis” ponovo poslat na more posle provokativnih postupaka Atine, uključujući odluku o održavanju vojnih vežbi u Egejskom moru na glavni državni praznik Turske.

Erdogan je u govoru poslanicima odbio međunarodne kritike poteza Turske da za posetioce otvori obalu bodljikavom žicom ograđenog napuštenog grčkog turističkog naselja Famaguste (turski: Varoša) koje je u delu Kipra pod okupacijom Turske, a bilo je nepristupačno još od njene vojne invazije na Kipar 1974. godine.

“Varoša pripada Turcima na severu Kipra”, ustvrdio je on.

Erdogan je poslanicima najavio da će u subotu objaviti detalje otkrića nove podmorske rezerve prirodnog gasa u Crnom moru. U avgustu je Turska objavila otkriće 320 milijardi kubnih metara gasa, za šta je rekla da bi joj pomoglo da ublaži zavisnost od uvoza.