“Granice Crne Gore ostaju otvorene za državljane Srbije…”

0
phil wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – “Granice Crne Gore ostaju otvorene za državljane Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Rusije, Belorusije i Ukrajine”, saopštila je  ministraka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Ostali ulaze u Crnu Goru uz negazivan PCR test, ili pozitivan igG ili uz potvrdu o vakcinaciji. Kao rezultat moje posete Mađarskoj postignut je važan dogovor na osnovu kojeg je omogućeno da naši državljani, po pravilu reciprociteta sa državljanima Mađarske mogu slobodno da putuju između ove dve države uz potvrdu o vakcinaciji koja će biti validna bez obzira kojom vakcinom su vakcinisani. Za razliku od ranije, Mađarska će priznavati testove koje naši ili njihovi državljani urade u Crnoj Gori”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je najavila i da će oko 200.000 Sinofarm vakcina u Crnu Goru stići 1. maja nakon čega će početi masovna vakcinacija.

Ministarka je na konferenciji za medije rekla da  bi tokom sledećeg meseca trebalo da bude isporučena i određena količina Sputnjik V vakcina, kao i Fajzerovih.

“Masovna vakcinacija započeće po planu”, rekla je ona ističući da će biti omogućeno da se na dnevnom nivou vakciniše između 5.000 i 7.000 građana.

Ministartka je istakla da od 24 opštine, čak 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika i da jedino Andrijevica ostaje u crvenoj zoni.

Ona je rekla da policijski čas neće važiti između subote i nedelje, ali će biti na snazi narednih dana.

“Međutim, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i zabrana kretanja ostalim danima, od ponoći do 5 sati ujutro, ostaju na snazi”, naglasila je Borovinić Bojović.

U Crnoj Gori je od početka epidemije umrlo 1.485 ljudi, a trenutno je obolelo 24.418, što je namjanja brojka od septembra prošle godine.

Prvom dozom je vakcinisano oko 40.000 osoba, a drugom 20.000.

Mediji su objavili da nema dovoljno vakcina Astrazeneke za revakcinaciju, ali je iz Institita za javno zdravlje saopšteno da sve teče po planu i da je u slučaju te vakcine moguća revakcinacija u periodu do 12 nedelja.