Granica tolerisanja laži ipak postoji: Otac Vukašin Milićević za Nedeljnik o litijama i protestima u Crnoj Gori

1
Profimedia

Docent na beogradskom Bogoslovskom fakultetu Vukašin Milićević rekao je za novi broj Nedeljnika da su litije u Crnoj Gori pokazatelj da postoji granica tolerancije i da je u pitanju odnos prema svetloj prošlosti.

„Dešavanja u Crnoj Gori pokazuju da granica tolerisanja laži ipak postoji i da manipulisanje našom otužnom sadašnjošću nije dovoljno da se krivotvori i siluje naša prošlost. U toj prošlosti imamo mnogo uporišnih tačaka bez kojih nije moguće odgovorno graditi našu budućnost. Takođe, ona pokazuju

kako crkvena reč, kada god je uistinu crkvena, čak i u duhovnoj pustoši u kojoj živimo, nailazi na odziv. Upravo je u toj pustoši mnoštvo gladnih i žednih istine, a kada se i Crkva uklopi u opštu paradigmu laži, onda ništa ne ostaje. To se, vidimo u Crnoj Gori, ipak nije desilo, jer tamo vidimo crkvene ljude koji predvode mirne molitvene proteste, suprotstavljajući se laži i diktaturi dostojanstveno i, što je najvažnije, nenasilno, bez nacionalističke retorike pozivaju na međusobno bratstvo i pružaju ruku onima koji stoje sa druge strane“, zaključuje Milićević.

Veliko istraživanje o ulozi crkve i vere u Srbiji i regionu čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

1 KOMENTAR

  1. Goapodin docent bogoslovakog fakulteta priča o silovanju prošlosti?

    Pa budimo ozbiljni. Toliko se falsifikata podmiće od strane SPC već stotinu godina da je to nesnosno. Evo sad brane trobojku Kralja Nikole potomci onih koji su tog istog Kralja ignali. Toliko je travestije i perverzije u toj instituciji da je to strašno. Ali polako, iz godine u godinu i oni posustaju. I Amfilohije i Gojko Perović su pred činjenicama ustuknuli i priznali da je Crna Gora ipak imala samostalnu crkvu.

    Takodje pogledajte na youtube dokumentarac o Amfilohiju “Svjedok bozje ljubavi” pa onda donosite zaključke. Toliko trovanja i crne magije je bačeno na Crnu Goru od strane tog čovjeka da pokazuje koliko je Crna Gora zapravo tolerantno društvo, jer trpi uvrede i poniženja već godinama i očigledno dozvoljava najviši mogući stepen slobode govora.

    U četvrtak su doveli nekog popa iz Velike Plane da drži govor u Podgorici i uze čovjek da nas koji mislimo drugačije kune, da je bolje da se nismo rodili i da ćemo gledati sjeme kako nam se zatire? Milo je i njemu i svima govornicima na litijama zahvalan jer mu zbog svega toga skače rejting. Stalno ponavljaju kako je vaskrsnuo narod i kako je to čudo božje, a zapravo, zahvaljujući njima umejsto da sve brojne afere kojima smo se bavili u prošloj godini konačno otvore prostor opoziciji za bolji rezultat, ovaj prikriveji fašizam će vaskrsnuti samo Mila. I neće mi biti žao.

    Srbija ima Šešelja, Firera, Paju Levijatana da pokaže kako može gore i od Vučića. Mi imamo Amfilohija da nam pokaže koliko je Milo ipak pouzdanija ličnost od svih njih.

Comments are closed.