Šta se dešava u Ukrajini: “Krše primirje, granatirali su selo i obdanište”, “oni su na nas otvarali vatru četiri puta”…

0
(Beta/AP Photo/Alexei Alexandrov, File)

Ukajinski vojni zvaničnici, kao i tamošnji mediji saopštili su da je rano jutros došlo do granatiranja duž ukrajinsko-ruske granice na istoku Ukrajine, prenosi Gardijan.

Gardijan se pozvao na izveštaj dopisnika iz Moskve koji, kako navode, izveštava sa obe strane sukoba na istoku Ukrajine.

Prilikom granatiranja, prema ovim navodima, oštećeno je obdanište u gradiću Stanica Luganska, koji se nalazi na prvoj liniji razdvajanja ukrajinske vojske i pripadnika paravojnih formacija koje, kako piše Gardijan, podržava Moskva.

Prema ovim izveštajima povređene su tri osobe, deca iz obdaništa su bila u drugoj prostoriji i među njima nema povređenih, navodi Gardijan.

Reagovao je i šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba i optužio Rusiju da krši primirje, dogovoreno Minskim sporazumima, pošto je Kijev saopštio da su proruske snage granatirale jedno selo.

Takođe, Gardijan prenosi detalje izveštaja, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koja je rano jutros prijavila „više incidenata granatiranja duž linije razdvajanja u istočnoj Ukrajini“.

Granatiranje se čulo i u oblasti aerodroma “Donjeck” i nekoliko sela na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

Prema pisanju Rojtersa i Gardijana, “paravojne formacije koje podržava Rusija optužili su ranije Ukrajinu da su njihove snage otvorile vatru četiri puta u poslednja 24 sata i rekli da pokušavaju da utvrde da li je neko povređen ili ubijen”.

Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je, prema pisanju Gardijana, da je situacija u regionu Donbasa „eskalirala“ i ukazao na „ogromni udarni potencijal ukrajinskih snaga“.

Peskov je takođe rekao da Putin još nije odgovorio ruskoj Dumi o priznavanju takozvanih „Narodnih republika“ Donjecka i Luganska, dva otcepljena regiona na istoku Ukrajine. Duma je u utorak pozvala ruskog predsednika da ih prizna kao nezavisne. Zapadni lideri, prema pisanju Gardijana, takav potez opisuju kao “uništenje svake nade u postizanje mirnog rešenja ukrajinske krize”.

Kijev je zatražio da se danas održi sednica Saveta bezbednosti na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji Dume kojom se priznaje nezavisnost Luganska i Donjecka. U Donbasu novo kršenje primirja.

U međuvremenu, oglasio se i NATO. U saopštenju se ističe da je Savez “smrtonosno ozbiljno” pristupio jačanju svog istočnog krila kako bi se suprotstavio ruskim pretnjama. To je potvrdio i britanski ministar odbrane Ben Volas.

“Ovo nije šala, već pravi izazov za stabilnost Evrope”, rekao je Volas.

U međuvremenu, britanski sekretar zadužen za oružane snage Džejms Hipi rekao je da je Velika Britanija završila sa svojim aktivnostima na obuci u Ukrajini i da su u toj zemlji ostale samo snage koje štite ambasadorku. Britanija je u Ukrajinu poslala odbrambeno oružje, kao i osoblje koje je obučavalo ukrajinske vojnike.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je da će Moskva u do kraja dana (17. februar) poslati Vašingtonu svoj odgovor na zapadne predloge o evropskoj bezbednosti.

Rusija odgovara na zapadne dokumente o evropskoj bezbednosti, objavljene 26. januara, a koji su usledili nakon širokih zahteva Moskve prošlog decembra nakon čega je eskalirala kriza u Ukrajini. Kremlj je pozvao na veto na članstvo Ukrajine u NATO-u i povlačenje zapadnog vojnog saveza u istočnoj Evropi. Moskva je ranije kritikovala Vašington i NATO jer nisu objavili svoje pismene odgovore.

Takođe, Rusija je saopštila da je objavila novi video u kojem se vidi povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom, o čemu je izvestio i Rojters, dok je jedan američki zvaničnik za Gardijan rekao da je, prema njihovim podacima, Rusija razmestila još 7.000 vojnika u blizini ukrajinske granice.

(Gardijan, Rojters, Vijesti)