Gradonačelnica Vašingtona promenila ime trga: Neka se zove “Crni životi su važni”

0
Foto Profimedia

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser je, prkoseći predsedniku SAD Donaldu Trampu, preimenovala Trg Lafajet blizu Bele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u “Black Lives Matter Plaza”, odnosno “Trg Crni životi su važni”.

Ovaj trg postao je glavno mesto okupljanja demonstranata koji su učestvovali u protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Pripadnici saveznih snaga su u ponedeljak nasilno i suzavcem rasterale mirne demonstrante iz tog područja kako bi se Tramp fotografisao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili demonstranti.

Gradonačelnica je u pismu predsedniku napisala da poslednjih dana nije bilo novih hapšenje, i zatražila da vojne jedinice napuste “naš grad”.

Ona je angažovala i umenike da oslikaju ulice severno od preimenovanog trga, s natpisom “Black Lives Matter” u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih saobraćajnica.

Međutim, lokalna organizacija pokreta “Black Lives Matter” kritikovala je potez kao skretanje pažnje od zahteva za smanjenjem budžeta lokalne policije, dok demonstranti širom zemlje ističu isti zahtev.

“Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva”, napisala je ta grupa na Tviteru.

Donald Tramp je za gradonačelnicu rekao da je “nekompetentna” i dodao da ju je Nacionalna garda spasila od “velikog sramoćenja”.

Francuski markiz De Lafajet, po kome je trg nazvan, heroj je Američkog rata za nezavisnost, a kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi zapovednik Nacionalne garde.