Zbog epidemiološke situacije u Srbiji i na osnovu preporuke Saveta Evropske unije (EU) od 16. jula, dolazak u Francusku više nije dozvoljen putnicima iz Srbije, saopštila je večeras francuska ambasada u Beogradu na svom sajtu.

Od zabrane dolaska u Francuske izuzete su osobe koje su francuski državljani, kao njihovi supružnici i deca, potom državljani EU i Andore, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, Švajcarske, San Marina i Vatikana, koji imaju glavno prebivalište u Francuskoj ili putuju, u tranzitu kroz Francusku, u zemlje čiji su državljani ili u njoj imaju prebivalište.

Na spisku izuzeća od zabrane su i državljani treće zemlje (uključujući Srbiju), koji imaju francuske ili evropske dozvole boravka ili vize sa prebivalištem u Francuskoj ili koji, u tranzitu kroz Francusku, putuju u zemlju Evropske unije u kojoj imaju prebivalište. 

Na listi su i državljani treće zemlje, koji su u tranzitu na manje od 24 sata u medjunarodnoj zoni kako bi stigli u svoju zemlju porekla i mogu da predoče putnu ispravu te zemlje. 

Na toj listi je i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao i medjunarodnih organizacija sa sedištem ili kancelarijom u Francuskoj, kao i supružnici i deca. 

U saopštenju se dodaje da su na spisku i strani zdravstveni radnici koji doprinose borbi protiv Covid-19, strano osoblje koje obavlja putničke i kargo letove ili putuju kao putnici do svoje baze, strani državljani koji obavljaju medjunarodni prevoz robe i strani mornari koji osiguravaju medjunarodni prevoz robe ili rad na ribarskim brodovima. 

Francuska ambasada je dodala da ukoliko neko spada u ove kategorije a želi da putuje u Francusku, prethodno mora da ispuni i preda francuskim vlastima potvrdu o medjunarodnom putovanju po dolasku u zemlju.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-444-od-16-jula/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.