“Građani žele da se sledeći kancelar ove zemlje zove Olaf Šolc”

0
Foto Beta/ (Britta Pedersen/dpa via AP)

Kandidata socijaldemokrata Olafa Šolca dočekan je u izbornom štabu aplauzom koji trajao je nekoliko minuta, zbog čega je Šolc više puta započinjao govor.

„Mnogi građani su glasali za SPD jer žele da dođe do promene vlade, a takođe i zato što žele da se sledeći kancelar ove zemlje zove Olaf Šolc“, rekao je on”, prenosi CNN.

„Zadovoljan sam načinom na koji su naši građani glasali. Sigurno je da će ovo biti duga izborna noć, ali i da su Nemci u velikom broju glasali za SPD. Istakli smo da želimo više poštovanja u ovom društvu i radili smo na tome da postignemo vaše poverenje. Mi smo pragmatična partija i znamo da vladamo. Trudićemo se da obezbedimo bolju budućnost za sve ljude, a vama želim da zahvalim na toj prilici”, rekao je Šolc.

Socijaldemokratska levo orijentisana partija (SPD) ima mali napredak u izlaznim anketama objavljenim nakon završetka glasanja na saveznim izborima u Nemačkoj, pokazuju prvi rezultati prenosi CNN.

Ankete pokazuju da je SPD tesno ispred sa 26% glasova, a Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel zaostaje na 24%. Čak i ako konačni rezultat promeni ovu raspodelu glasova, osnovna činjenica je da “nakon 16 godina na vlasti, skoro 76% Nemaca nije glasalo” za stranku Merkel, rekao je komentator CNN -a Dominik Tomas.

Savezna izborna komisija saopštila je da je izlaznost na biračkim mestima bila oko 78 odsto.  Ovo je dva odsto viša izlaznost u odnosu na prethodne izbore 2017. godine, ali i 2005. godine, kada je Angela Merkel izabrana za saveznog kancelara.