Građani Srbije od 12. oktobra mogu u Severnu Makedoniju bez PCR testa

0
Foto. Profimedia

(Beta) – Vlada u Skoplju odlučila je danas da državljanima Srbije, Kosova, Crne Gore i BiH od ponedeljka 12. oktobra omogući ulazak u Severnu Makedoniju bez PCR testa na kovid 19.

To je na Fejsbuku objavio premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, navodeći da je ta odluka doneta na osnovu koordinacije ministarstva zdravlja u regionu, dodajući da će i državljani Severene Makdonije u te četitri zemlje putovati bez PCR testa.

“Dogovoreno je da u ove zemlje, čiji su građani do sada imali obavezu da pri ulasku/tranzitu u našu zemlju prilože negativan RT PCR SARS CoV-2 test, po pricipu reciprociteta i naši građani putuju bez obaveze da prilože negativan test”, naveo je Zaev.

Kako je istakao, odluka o ukidanju obaveznog negativnog PCR testa  za ulazak u Severnu Makedoniju doneta je po  predlogu i pozitivnom mišljenju Komisije za zarazne bolesti, “prema kom do ovog trenutka nema indikacija ili visokog broja ušlih pozitivnih slučajeva iz te četiri zemlje, a time ni visokog rizika po javno zdravlje”.

“Ta odluka je doneta zbog ostvarivanje neophodnih potreba građana, pri čemu Vlada apeluje da se putovanje svede na minimum i isključivo za neodložne potrebe i sa potpunom doslednom primenom svih mera lične zaštite od kovida 19. Odluka stupa na snagu u ponedeljak 12. oktobra”, naveo je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.