Austrija je, uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, odlučila da ne otvara svoje međe za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova, saopšteno je danas na konferenciji za štampu u Beču, prenosi Blic.

Svi građani – austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji – koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, međutim, moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

Ta mera može izazvati velike probleme po građane poreklom sa prostora Zapadnog Balkana, jer su mnoge firme svoje zaposlene već upozorili da, ako putuju na odmor u neku od zemalja na listi Ministarstva inostranih poslova Austrije za koje postoji upozorenje, mogu, ako se zaraze, računati sa radno-pravnim posledicama.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Salenberg rekao je da je Savet EU usvojio juče preporuku, koje je osnova za analizu koju je obavila Austrija.

„Ostaje na snazi zabrana ulaska u Austriju građanima trećih zemalja. Time smo u saglasnosti sa merama drugih zemalja. Reagujemo na situaciju u regionu. Primetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnog Balkana, a i u Austriji imamo takve slucajeve“,rekao je Salenberg na konferenciji za štampu.

Kazao je da je svestan da se radi o bolnoj odluči za ljude sa Balkana.

„Mi smo ljudski povezani sa tim regionom, i znam da stanovnici naše zemlje poreklom iz tog dela Evrope koji nisu mesecima videli svoje porodice. Međutim prinuđeni smo da sprečimo drugi talas“,- naglasio je on.

Salenberg je istakao da pandemija ni u jednom trenutku nije odvojila Austriju od Zapadnog Balkana, regionom koji je najbliži partner. Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je Austrija suočena sa jasnim rastom broja novozaraženih, koji je, međutim, regionalno ograničen.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.