Građani Srbije mogu u Nemačku ali pod određenim uslovima, objavila Ambasada te zemlje

0
Foto: Profimedia

Nemačka postepeno ublažava mere ogranicenja za ulazak iz Srbije, pa će od danas u pojedinim slučajevima biti dozvoljen ulazak u tu zemlju.

Dvonedeljna kućna izolacija ostaje obavezna za sve.

Tako će, od danas, 2. jula, u Nemačku biti dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece, sa osobama koja se već nalaze u Nemačkoj, navodi se na zvaničnoj fejsbuk stranici Ambasade Nemačke u Beogradu.

Takođe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome, a mogu dokazati da postoje hitni ekonomski razlozi za njihov odlazak u Nemačku.

I studentima će biti olakšan ulazak u Nemačku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u tu zemlju, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana.

Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku, zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji, stoji u objavi na fejsbuku nemačke ambasade.

Na sajtu Ambasade Nemačke se precizira da će srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Nemačke, druge države EU, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Tranzit kroz Nemačku (bez noćenja) je moguć, ukoliko putnik ima pravo ulaska u zemlju koja je krajnji cilj putovanja, a mora sa sobom da ima i dokaz o svrsi i krajnjoj destinaciji.

Takođe, moguća su i neodložna poslovna putovanja ukoliko su iz ekonomskih razloga bezuslovno neophodna, kao i putovanja iz nužnih porodičnih razloga najuže porodice (npr. putovanja supružnika / maloletne dece na sahrane, venčanja i posete maloletne dece svom roditelju koji živi i radi u Nemackoj).

Putovanja radi posete supružnicima koji žive u Nemačkoj i dalje nisu moguća.

Prilikom prelaska granice, nužni porodični razlozi moraju biti potkrepljeni odgovarajućim dokazima.

Stručna radna snaga, studenti i osobe na poslovnim putovanjima moraju da imaju sa sobom dokaz o tome da je njihovo prisustvo u Nemačkoj neophodno, koji ce predociti granicnim organima.

Načelno je obavezno, da se posle dolaska u Nemačku ide u kućnu samoizolaciju 14 dana i da se putem mejla ili telefonom, osoba javi nadležnom zdravstvenom zavodu u mestu boravka/smeštaja.

Izuzeti su od kućne samoizolacije samo ako dolazite iz jedne od država koja nije navedena na listi rizičnih podrucja.

Nakon dolaska u Nemačku, moguće je uraditi test, a ako se tim testom isključi infekcija virusom Covid 19, otpada i obaveza kućne samoizolacije.

Rezultat testa treba čuvati 14 dana.

Na sajtu Ambasade se podseća da su u svim nemačkim pokrajinama, od kraja aprila građani u obavezi da u javnom prevozu i maloprodajnim objektima prekriju usta i nos maskom.

Savet EU juče je usvojio preporuku da se ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica, preneo je B92.