Građani Srbije mogu u Italiju: Obavezna samoizolacija od dve nedelje

0
Ilustracija: Profimedia

Državljani Srbije od 1. jula mogu da odu u Italiju bez ikakvih ograničenja, ali je i dalje obavezna samoiozolacija i medicinski nadzor u trajanju od dve nedelje, saopštila je ambasada te zemlje.

U saopštenju se dodaje da je za ulazak u Italiju potrebno popuniti formular koji će uskoro biti dostupan na sajtu Ambasade tako i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Od obavezne samoizolacije biće izuzeti osoblje autoprevoznika, vozači kamiona, medicinsko osoblje koje u Italiju dolazi radi obavljanja medicinske delatnosti, osobe koje rade u drugoj državi, pri dolasku na posao i povratku kući, zaposleni u firmama sa glavnim ili sekundarnim sedištem u Italiji koji su u inostranstvu iz poslovnih razloga proveli ne duže od 120 sati, đaci i studenti koji škole, fakultete pohađaju u drugoj državi, a kući idu najmanje jednom nedeljno, osobe koje u Italiji borave do 120 sati iz poslovnih, zdravstvenih, ili neizostavnih razloga, kao i putnici u aerodromskom tranzitu i tranzitu u trajanju do 36 sati radi povratka u zemlju prebivališta.

Ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj “zelenoj listi”, koju su odobrili ambasadori Evropske unije, a na kojoj se nalazi i Srbija, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade Italije u Beogradu.