Građani Srbije koji autom dođu u Severnu Makedoniju dobijaju karticu za besplatnu putarinu

0

(Beta) – Svi državljani Srbije koji u Severnu Makedoniju budu dolazili automobilom od 15. juna do 15. avgusta na granici će dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na auto-putu “Prijateljstvo”.

Prema odluci Vlade Severne Makedonije, turistima iz Srbije je namenjeno ukupno 200.000 “napunjenih” elektronskih “M-smart” kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni.

Kako je agenciji Beta rečeno u vladi u Skoplju, pravo na korišćenje te kartice će imati svi srpski državljani koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po “Koridoru 10”, na kojem su naplatna mesta opremljena za korišćenje elektronskog sistema plaćanja.

Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na Graničnom prelazu “Tabanovce”, što će kontrolisati Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno preduzeće za državne puteve. 

Na svakoj kartici će biti suma od 760 denara koliko je potrebno za putarinu u dva pravca na autoputu “Prijateljstvo” na “Korodoru 10”. 

Kartice ostaju u trajnom vlasništvu srpskih gradjana koji će moće da je dopunavaju preko sisrema e-kard, sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak na terititoriju Severne Makedonije.

“Ovo je gest zahvalnosti Srbiji i srpskim gradjanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji”, ističu u Vladi Severne Makedonije u izjavi agenciji Beta.

Tih 200.000 “M-smart” kartica za elektronsko plaćanje putarine na auto-putu koji spaja sever i jug zemlje vladu u Skoplju će, sa izradom i uplaćenom sumom, ukupno koštati 172 miliona denara (oko 2,8 miliona evra).

Procena o broju potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je i registovano najviše stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.