Hrvatska je od 1. jula otvorila granicu za građane Srbije.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Vlade Hrvatske o koronavirusu, moguć je ulazak uz obaveznu prijavu na entercroatia.mup.hr, prenosi N1.

Na sajtu se navodi da se obrazac popunjava zbog najave dolaska i bržeg prelaska granice te radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze.

Strani državljani mogu ući zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja, piše na zvaničnom sajtu Vlade Hrvatske.

Evropska komisija je donela odluku da od 1. jula sve države članice otvaraju granice za državljane 15 država koje se smatraju sigurnima, među kojima je navedena i Srbija.

Popis država revidiraće se svake dve nedelje, u skladu skladu sa epidemiološkim kriterijumima, navodi se u obaveštenju na sajtu hrvatske Vlade.

Kriterijumi podrazumevaju da broj novih COVID-19 slučajeva u poslednjih 14 dana i na 100.000 stanovnika bude oko ili ispod proseka EU (na dan 15. juna 2020.).

Uz to, potreban je stabilan ili silazan trend novih slučajeva u ovom razdoblju, u poređenju s prethodnih 14 dana.

Takođe, prati se poštovanje ukupne reakcije na COVID-19, uključujući testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje zaraze, lečenje i izveštavanje te pouzdanost potrebnih informacija.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-442-od-2-jula/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.