Građani su sve nezadovoljniji zbog odlaska mladih iz zemlje i razočarani nemarom države povodom „odliva mozgova“, ali svoju decu podržavaju u nameri da se odsele, navodi „Demostat“ pozivajući se na rezultate dosadašnjih istraživanja.

Jaku želju za iseljenjem iz Srbije ima 29 odsto mladih, dok 46 odsto njih pokazuje umerenu nameru da ode u inostranstvo, pokazuju podaci Studije o mladima u državama Jugoistočne Evrope 2018/2019, koju je izradila Fondacija Fridrih Ebert a koju je ekspertsko istraživački tim Demostata već obrađivao.

„Postoje istraživanja Zavoda za statistiku koja pokazuju da većina sugrađana podržava odlazak svoje dece u inostranstvo, to nije iznenađujući podatak, ali sa druge strane oni ne podržavaju odlazak tuđe dece odnosno zabrinjava ih taj trend generalno“, kaže sociološkinja Milica Vesković Anđelković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ona naglašava da stare više brinu „populacione politike koje država vodi – što se ne radi ništa institucionalno da se održi kontakt sa onima koji su otišli, dakle ne postoji nikakva saradnja sa dijasporom ni ekonomska razmena“.

„Nije dovoljno da oni šalju novac direktno svojim porodicama nekim kanalima već osmisliti politike koje će omogućiti da se njihova znanja i iskustva iz inostranstva primene i ovde, iskoristi ono što su oni naučili u inostranstvu. Da šalju svoje kontakte, ideje i znanja, to je ono što bi zadovoljilo starije“, smatra Vesković Anđelković.

„Nemamo ni iole precizne statističke podatke koliki je broj mladih ljudi napustio zemlju, gde rade, na kojim su univerzitetima… Mi ne vodimo računa o njima i onda je apsurd da se kuka što mladi napuštaju zemlju a ništa se ne radi da se uspostavi veza sa tim ljudima. Institucionalno nije obezbeđeno da se sa njima održava kontakt“, kaže sociolog Srećko Mihailović.

(Beta)

Komentara

  1. Omladino, BEZI!
    18. фебруар 2020. 20:26

    Pa naravno da podrzavaju. Em ce deca da im budu zbrinuta i mnogo sretnija, em ce sutra kad zatreba imati ko njima da pomogne!

  2. Bobby
    19. фебруар 2020. 14:44

    Нема потребе да их подржавају, довољно је да им покажу колика ће пензија да им буде са платом од 35.000 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.