(Beta) – Građani okupljeni na protestu na Makišu zbog najave gradnje metroa, blokirali su danas put i nisu dozvoljavali kamionu sa gradilišta metroa da ga napusti.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je pozvao okupljene na taj potez, kazao je da će blokadu nastaviti još neko vreme.

„Želimo da pokažemo da se nećemo smiriti dok se ne zaustave svi štetni projekti koji ugrožavaju gradjane. Takvih mesta je stotine u Srbiji“, rekao je Jovanović i naglasio da se to rešava „masovnim protestom na ulici i izborima“.

On je pozvao sve političke opcije koje prisustvuju protestu, da se sastanu sa gradjanima i da svi zajedno vide kako da reše problem gradnje metroa na Makišu.

Prema njegovim rečima, vlast je pokazala da Srbiju može da ostavi bez vode.

Građane je na protest pozvao Pokret Ekološki ustanak, kako bi se suprotstavili izgradnji metroa na Makiškom polju napominjući da to, kako je naglašeno u pozivu, ugrožava vodosnabdevanje Beograda.

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je da će građani imati priliku da na izborima odluče da li će živeti dobro, ili će Srbija biti „deponija i zemlja jeftine radne snage“.

On je rekao da su igradnja metroa na Makiškom polju i projekat Rio Tinto „povezani jer ugrožavaju vodizvorišta“, navodeći da je na protestu kako bi branio pravo na pijaću vodu.

„Gradjani u velikom broju nisu u prilici da saznaju šta im se sprema. Neka vide kako žive ljudi u Zrenjaninu, gde moraju da svaki dan kupuju vodu za piće“, naglasio je Zelenović.

Predstavnik Pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović ocenio je da će projekat na Makišu ostaviti trajnu štetu i uticati na budućnost gradjana Beograda.

„Početak izgradnje metroa ne služi da se reši problem saobraćajne gužve jer neće povezati najgušće naseljene delove grada“, dodao je.

Prema njegovim rečima, metro će ugroziti vodoizvorište Beograda, a i drugi nasip na Savskom vencu.

On je rekao da Ne davimo Beograd nastoji da se izbori za metro koji će služiti svim gradjanima a ne „spajati dve livade“.

Komentar(1)

  1. Pera
    23. novembra 2021. 16:34

    Ćuta i Makiš: ovaj muti vodu. Da se traže izvori voda po Srbiji on bi galamio. Čovek iz mišje rupe viri. Mutikant. Zaposliti ga u gradsku čistoću uz pomoć Bore Čorbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.