Građani misle da su stranke “nužno zlo” i da samo neki pokreti i pojedinci mogu da pobede predsednika: Mnogo toga je u Srbiji isto kao 2000…

0

Sada kada su se raspršile nade opozicije da će dobiti međunarodnu podršku, pred njom je pitanje u kojem pravcu će dalje delovati.

Spominju se svakakva rešenja i predlažu razni scenariji iz drugih zemalja. Na primer, ukrajinski i bugarski scenario po kojem bi predsedniku Aleksandru Vučiću na predstojećim izborima trebalo da se suprotstavi “nepolitični kandidat” – “zabavljač”. Ima i predloga da se predsednički i parlamentarni izbori bojkotuju, a da se izađe na izbore za grad Beograd. Spominje se i “crnogorski scenario” po kojem bi na izbore izašlo više lista “sa ciljem da se podigne izlaznost” i da se opozicija tek posle toga ujedini.

Ali ono što se u moru drugih scenarija zaboravlja jeste činjenica da postoji i “srpski scenario” iz 2000. godine kojim je Slobodan Milošević sklonjen sa vlasti, a Srbija krenula u drugom istorijskom pravcu. Nedeljnik je analizirao situaciju iz jula 2000. godine, dva meseca pred sudbonosne izbore 24. septembra te godine, kada Vojislav Koštunica nije još bio izabran za zajedničkog kandidata opozicije i kada se još nije znalo u kom pravcu će opozicija delovati. Situacija u zemlji i problemi sa kojima su se suočavali protivnici režima vrlo nalikuju problemima sa kojima se danas suočava srpska opozicija.

Cela analiza objavljena je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 23. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana novog Nedeljnika