Grad: U Vinči nema opasnosti od novog požara; Doktor: Zagađenje bilo kratkotrajno

0
Profimedia

U Vinči nema opasnosti od novog požara, a uspostavljena su stalna dežurstva i aktivnosti na gašenju manjih žarišta, izjavio je sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Beograda Darko Glavaš.

„Požar je goreo na površini od pet hektara a trenutno su uspostavljena stalna dežurstva i aktivnosti na gašenju manjih žarišta. Proces gašenja na deponiji trajaće i narednih dana jer će se raditi prevrtanje smeća uz pomoć teške mehanizacije. Sam požar se desio na rubu deponije tako da ne postoji opasnost od budućeg širenja požara a Grad Beograd, Sektor za vanredne situacije i Gradski zavod za javno zdravlje će i dalje pratiti situaciju na terenu“ rekao je Glavaš, prenosi Beoinfo.

Doktor Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje istakao je da je zagađenje vazduha bilo kratkotrajno i da koncentracije nisu bile visoke.

„Koncentracija suspendovanih čestica je u padu, oblak se razblažuje a zagađenje je bilo kratkotrajno i koncentracije nisu bile posebno visoke. Koncentracija od 180 mikrograma bila je na nivou zagađenijeg zimskog dana i nije došlo do duge ekspozicije, odnosno izloženosti. Vetar koji je doneo oblak i dalje duva a požar je lokalizovan jer nema više izvora. Kada se oseti dim poželjno je zatvoriti prozore i smanjiti aktivnosti na otvorenom prostoru. Stanje vazduha može se pratiti i na našem sajtu beoeko.com, gde će građani pronaći i sve trenutne preporuke“ istakao je Šoštarić.