Grad Kikinda amortizuje porast cene energije rekonstrukcijom javne rasvete kroz javno-privatno partnerstvo

  0
  Foto: Dragan Đorđević

  U gradu Kikindi završeni su radovi na zameni starih sijalica javne rasvete novim LED osvetljenjem primenom mera uštede energije. Prema analizi dosadašnja godišnja potrošnja bila je oko 403 hiljade evra, odnosno oko 6 miliona evra za 15 godina, a ranija predviđena ušteda je bila oko 471 hiljade evra za 15 godina. Porastom cene energije, ušteda će biti još veća, jer je cena kWh porasla za oko 200% od momenta započinjanja ovog javno-privatnog partnerstva, a očekuje se i dalji rast zbog opšte energetske krize. Prema sadašnjim parametrima očekuje se da će pozitivan efekat za Grad da bude najmanje oko 450.000 evra godišnje, odnosno oko 6,7 miliona evra za vreme trajanja projekta. Grad Kikinda će ostvariti ove značajne finansijske uštede za koje neće imati sopstvena ulaganja, jer sve troškove snose privatni partneri, a Grad je na ovaj način značajno amortizovao udar porasta cene električne energije na lokalni budžet.

  Zamenu javne rasvete kao i održavanje sistema javnog osvetljenja realizuju i samostalno finansiraju privatni partneri Petrol d.o.o. Beograd, koji je deo korporacije Petrol ad Ljubljana i Smart Energy Investment kft iz Budimpešte.

  Foto: Dragan Đorđević

  ,,Kroz rekonstrukcije javne rasvete je implementirano novih 7.615 Thorn LED svetiljki, koje su proizvedene u Srbiji u fabrici Zumtobel u Nišu. Radni vek ove opreme je 25 godina po proizvođačkim specifikacijama. Garantujemo uštedu energije i kvalitet, a sve u skladu sa obavezama koje Srbija preuzima u pristupanju Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Smanjenjiće se emisija štetnih gasova, biće manja potrošnja energije i bolja vidljivost, što daje bolju bezbednost na ulicama” poručuju iz Smart energy investment-a.

  Tokom 15 godina trajanja ugovora, očekuje se i ušteda od oko 75% električne energije i doći će do smanjenja emisije CO2 za oko 1.850 tona godišnje.

  Prve efekte ,,Enviromental Social Government” projekta u sklopu strategije ,,Green Deal” koju promoviše EU, građani mogu da vide odmah, a podrazumeva potpuno čistu energiju koja bi se održala do 2050. godine.

  Grad Kikinda moći će uskoro svoju uštedu da usmerava u druge projekte od značaja, a na osnovu zamene javnog osvetljenja kroz javno – privatno partnerstvo koje je omogućilo sigurne benefite lokalnoj samopuravi i građanima Kikinde. Ovim projektom Grad se kreditno nije zadužio, a kompletno ugrađena oprema po ugradnji je predata u vlasništvo Grada bez naknade. Grad je u toku implementacije već osetio benefite u korišćenju ovog projekta kroz smanjenje utroška energije.