Grabar-Kitarović: “Dok SAD zanemaruju Balkan, Kina ima pametan pristup, pokazuje da vas cene…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – SAD treba da pojačaju angažman sa Zapadnim Balkanom ako žele da se suprotstave uticaju Kine i Rusije u tom regionu, ocenila je Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsednica Hrvatske.

U raspravi na institutu Huver Univerziteta Stenford ona je takođe kritikovala Evropu zbog zbog spore integracije regiona.

“Ako želite da zaista sprečite druge da se politički mešaju u određenom području, onda morate sami biti uključeni”, rekla je Grabar-Kitarović, aludirajući na SAD, preneo je Radio Slobodna Evropa na engleskom.

“Moram reći da sam razočarana tom vrstom (nezainteresovanosti) za region Balkana koju sam videla proteklih godina i kod administracije predsednika Donalda Trampa i njegovog prethodnika Baraka Obame”, rekla je.

RSE podseća da Vašington i Brisel nastoje da integrišu države Zapadnog Balkana u EU i NATO kako bi se postigla stabilnost u regionu pogođenom etničkim sukobima 1990-ih, ali da bivša predsednica kaže da je taj proces “prespor” i da “stvara vakuum koji popunjavaju treće sile koje nisu nužno dobronamerne u svakom trenutku”, što je, dodaje RSE, moguća referenca na Kinu i Rusiju.

Kao primer Grabar-Kitarović je navela odluku da se Bosna i Hercegovina pozove u NATO program Partnerstvo za mir, a ne direktno u vojni savez, što je nazvala “nepotrebnim odlaganjem” koje protivnicima otvara vrata da tvrde da region nije “dovoljno dobar” za zapadne organizacije.

Bivša predsednica naglasila je važnost stabilnosti Bosne i Hercegovine za bezbednost Hrvatske, navodi RSE i dodaje da Bosni, koja se graniči s Hrvatskom, prete secesionistički pokreti.

Grabar-Kitarović rekla je da Kinezi imaju “vrlo pametan” pristup Zapadnom Balkanu.

“Pokazuju da vas cene, da će razgovarati s vama”, rekla je i navela da nijedan hrvatski lider nije imao sastanak u Beloj kući od 2006. godine, kada je Džordž Buš (George W. Bush) bio predsednik.

“Osećaj koji svi imamo … je da ako niste velika zemlja, ili ako niste problem, ili ako ne stavljate veliki novac na sto onda nemate ni ulaz u Belu kuću”, rekla je.

Ona je rekla je da Vašington “vuče noge” po pitanju sporazuma o dvostrukom oporezivanju sa njenom zemljom koji bi poboljšao trgovinu i da se ne može setiti kada je poslednji put neka firma iz SAD uložila u Hrvatsku.

“Želela bih da vidim veći angažman SAD i puno aktivniju ulogu” u regionu, rekla je bivša predsednica.