Doktor medicine, Igor Četojević je do rešenja koje je Đokovića opet dovelo u sam vrh došao slučajno. Dok je gledao meč.

Novak je u tom četvrtfinalu sa Žo-Vilfredom Congom vodio sa 2:1 u setovima, ali onda su počele teškoće sa disanjem i zamalo je kolabirao, što je pripisivano astmi. Baš taj meč na TV-u gledao je Igor Četojević, akupunkturolog, „biofeedback“ terapeut.

On je tada zapazio nešto što je promaklo skoro svima ostalima i pretpostavio da bi problem mogla da bude hrana.

„Komentator meča sve vreme je govorio: ‘Novak se ponovo muči sa astmom.’ Ali sudeći po mojim zapažanjima i po iskustvu koje sam imao sa kineskom tradicionalnom medicinom, mogao sam da zaključim da astma nije problem. Svaki put kada bi komentator to spomenuo, ja bih naglas prokomentarisao: ‘Nije astma!’ Uopšteno gledano, prema kineskoj medicini, simptomi prave astme se javljaju rano ujutru, a meč se igrao popodne. Takođe, da je zaista u pitanju bila astma, Novak ne bi bio u stanju da onako dobro odigra prva dva seta pre pojave disajnih problema“, kaže Četojević za Blic ženu.

Onda je usledila „dijagnoza“ koja će promeniti Đokovićevu karijeru i svetski tenis.

„Posumnjao sam da su u Novakovom slučaju problemi sa disanjem posledica narušene ravnoteže u njegovom sistemu za varenje, naročito gomilanje toksina u debelom crevu. U tradicionalnoj kineskoj medicini pluća su povezana sa debelim crevom“, kaže Četojević.

Kasnije su biohemijski i drugi adekvatni medicinski testovi pokazali veliku netoleranciju na žitarice i mlečne proizvode. Dr Četojević je otkrio da je Novak veoma osetljiv na gluten, protein prisutan u pšenici.

„A to je bio jedan od najčešćih sastojaka na Novakovom meniju. Kao i mnogi mladi ljudi, i on je odrastao često jedući hranu kao što su hleb, pica, testenina i palačinke“, priča doktor.

Dr Četojević kaže da nije protivnik glutena, ali u našoj kulturi se jednostavno uzima previše toga. Kad se s nečim pretera, onda se sistem zaguši i telo nema vremena da se oporavi.

„Da li treba sasvim eliminisati ili smanjiti uzimanje žitarica sa glutenom, može da se utvrdi posle nekoliko pregleda i praćenja pacijenta. Ali ako imate određene probleme s varenjem, sigurno je da izbacivanjem glutena možete da olakšate ili smanjite problem. Kod izrazito osetljivih ljudi gluten ne samo što oštećuje sluznice creva nego može da prouzrokuje i mnogo veće patološke promene hormona, recimo štitne žlezde ili da poremeti neke druge neurohemijske i metaboličke procese u telu“, kaže Četojević.

Tako je Novak radikalno promenio ishranu i u jelovnik uvrstio voće, žitarice bez glutena, biljne čajeve. Izgubio je nekoliko kilograma, ali Četojević ga je hrabrio, govorio mu je da bude uporan i ubeđivao ga da će mu se zdravlje uskoro poboljšati.

Takođe, dodaje doktor, promovisanjem te ideje povećalo se interesovanje za to šta je zdrava hrana.

„Ja sam mogao da pričam doveka o tome koliko je važno da ljudi smanje obroke sa glutenom, da ne konzumiraju često šećer i gazirana pića, ali ta poruka dospela bi do svega nekoliko ljudi. A kada Novak govori o tome, još kada se i njegovo zdravlje očigledno popravilo posle promene ishrane, tu poruku čuće hiljade ljudi, ako ne i milioni“, zaključuje doktor, koji je saradnju s Noletom završio kada su ostvarili zajednički cilj, osvajanje Vimbldona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.