Gotovo duplo više novozaraženih nego juče, “nadležni mogu samo da plaču” i šta je “flurona”: Koronavirus u Srbiji

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 21,876 osoba, od kojih je pozitivno5.224 dok je, nažalost, 19 osoba preminulo.

Na respiratorima je 79 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 14.062 testirane osobe, njih 2.765 bilo pozitivno, dok je, nažalost, 27 osoba preminulo. Na respiratorima je prema jučerašnjem preseku bilo 87 pacijenta.

Ponovo se formiraju redovi ispred kovid ambulanti.

U Vranju 28 pozitivnih na koronavirus

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljena su 234 pregleda, od čega je 170 prvih. Takođe, urađena su četiri PCR i 161 antigenski test. Od toga je 28 pozitivnih na koronavirus.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Vranju hospitalizovano je 12 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je na kiseoniku devet pacijenata. Na bolničko lečenje primljen je jedan pacijent.

U skladu sa epidemijskom situacijom sa tendencijom smanjene hospitalizacije pacijenata zaraženih kovidom 19, danas je zatvorena bolnica Kovid 2 u zgradi stare Hirurgije u Zdravstvenom centru Vranje.

Prema potrebama će opet biti otvorena i uvrštena u kovid sistem ako se pogorša epidemijska situacija i poveća broj zaraženih kovidom 19, kojima će biti potrebna hospotalizacija. U bolničkom kovid sistemu ostaje bolnica Kovid 1 u zgradi Psihijatrije.

U Hrvatskoj prvi slučaj flurone

Načelnica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr Andrija Štampar” u Zagrebu, Jasmina Vraneš, navela je da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj flurone – kada je osoba zaražena istovremeno koronavirusom i gripom.

“Juče smo kod pacijentkinje detektovali oba virusa. Virus gripa i virus korone. To nije nepoznato da je moguće zaraziti se s više patogena odjednom. Flu je na engleskom grip, pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenuće grip, obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije ga bilo, ali imali smo slučajeva preko leta. Moramo videti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom”, navela je Vraneševa.