Gotovo 80 odsto Amerikanaca priznaje Bajdena kao novog predsednika: Više od polovine republikanaca veruje da je Džo pobednik izbora

0
Foto: Profimedia

Gotovo 80 odsto Amerikanaca, uključujući i više od polovine republikanaca, priznaju Džoa Bajdena za novog predsednika, nakon što je većina medija na osnovu vođstva u ključnim državama na izborima 3. novembra kandidata demokrata proglasila pobednikom, pokazalo je istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Bajden – kome je za pobedu bilo potrebno 270 elektorskih glasova – osvojio je 279 glasova (do sada) u odnosu na 214 koliko je osvojio Donald Tramp.

Bajden je osvojio 76,3 miliona glasova ili 50,7 odsto glasova birača, a Tramp 71,6 miliona odnosno 47,6 odsto.

Anketa Rojtersa i Ipsosa sprovedena je od subote – kada je Bajden pobedio u Pensilvaniji i prešao granicu od 270 elektora – do utorka. Rezultati su pokazali da 79 odsto odraslih Amerikanaca veruje da je Bajden osvojio Belu kuću.

Sa druge strane, samo tri odsto ispitanika veruje da je Tramp pobedinik izbora.

Trinaest odsto njih se još nije odlučilo, a pet odsto anketiranih ne zna ko je pobedio.

Rezultati su podeljeni i po stranačkim linijama, a gotovo svaki demokrata i oko 60 odsto anketiranih republikanaca veruje da je Bajden pobedio.

“Edison Researh”, koji sprovodi ankete za Rojters i druge medije, u subotu je objavio da je Bajden pobedio na američkim izborima nakon što je povećao vođstvo nad Trampom u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država.

Ipak, Tramp još nije priznao poraz i bez dokaza tvrdi da je bilo masovne prevare na izborima.

Njegove trvdnje podržavaju i članovi Trampovog kabineta. Takođe, državni tužilac Vilijam Bar odobrio je istragu na saveznom nivou o “značajnim” navodima o “nepravilnostima tokom glasanja”, dok je državni sekretar Majk Pompeo predvideo “nesmetan prelazak na drugu Trampovu administraciju”.

Prema anketi, 70 odsto Amerikanaca, među kojima 83 odsto demokrata i 59 odsto republikanaca veruje svojim lokalnim izbornim organima da su “pošteno radili svoj posao”.

Takođe, istraživanje je pokazalo kako 72 odsto ispitanika smatra da gubitnik mora priznati poraz, a 60 odsto veruje da će Tramp u januaru mirno predati vlast.

Anketa je obuhvatila 1363 ispitanika i sprovedena je širom Sjedinjenih Američkih Država.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500