“Gospodine Putine, Vi i ja u Donbasu, gde se nastavlja rat”: Ukrajinski predsednik predložio sastanak u zoni sukoba…

2
(Beta/AP Photo)

(Beta-AFP) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas svog ruskog kolegu Vladimira Putina da se sa njim sastane u zoni sukoba sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine da bi se smanjile napetosti između njihove dve zemlje.

“Gospodine Putine, ja sam spreman… Predlažem Vam da se sastanete sa mnom na bilo kom mestu u ukrajinskom Donbasu gde se nastavlja rat”, rekao je Zelenski u obraćanju naciji. 

On je rekao da su “milioni života” u pitanju ako izbije sukob između Ukrajine i Rusije i dodao da još nije kasno da se izbegnu ljudske žrtve.

“Da li Ukrajina želi rat. Ne. Da li je spremna. Da. Nije nas strah jer imamo vojsku i neverovatne branioce”, rekao je Zelenski.

“Mi ne uništavamo druge teritorije i druge narode. Ali to ne znači da ćemo dozvoliti da nas unište”, dodao je on.

Posle primirja uveliko poštovanog u drugoj polovini prošle godine, od početka ove godine počeli su sve češči sukobi između snaga u Kijevu i separatista na istoku zemlje, za koje se smatra da ih Rusija finansijski i vojno podržava.

Uporedo sa tim porasle su tenzije sa Moskvom koja je rasporedila desetine hiljada vojnika blizu ukrajinske granice poslednjih nedelja, izazivajući strahovanja od veće vojne operacije. 

Ukrajina optužuje Rusiju da traži izgovor da je zauzme, dok Moskva navodi da nikom ne preti, i osuđuje ukrajinske “provokacije”.

2 KOMENTARA

  1. Ово у Србији од сада значи да је важно да је “џебана” увек сува.

Comments are closed.