Goruće pitanje: U Turskoj najviša inflacija još od 2002. godine…

0
EPA-EFE/SEDAT SUNA

(Beta) – Rast potrošačkih cena u Turskojj dostigao je 48,69 odsto u januaru što je najviše od aprila 2002. godine, kao posledica slabljenja turske lire prošle godine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

U decembru inflacija je bila 36,08 odsto.

Inflacija je postala goruće pitanje u Turskoj manje od 18 meseci od narednih predsedničkih izbora, pošto opozicija i neki turski i strani ekonomisti optužuju Nacionalni biro za statistiku (Tuik) da prikazuje drastično manju inflaciju.

Ta ocena je dodatno ojačana prošlonedeljnom odlukom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da smeni direktora Biroa za statistiku, što je peta smena na tom mestu od 2019.

Erdogan koga optužuju da je podstakao rast cena time što je naterao tursku centralnu banku da gotovo sistematski smanjuje kamatne stope poslednjih meseci, u januaru je obećao da će što je pre moguće spustiti inflaciju na jednocifrene brojeve.

Suprotno od klasičnih ekonomskih teorija turski predsednik smatra da visoke kamatne stope podstiču inflaciju. 

Međutim njegova monetarna politika i nedostatak nezavisnosti centralne banke,  samo su ubrzale pad vrednosti nacionalne valute, koja je izgubila 44 odsto u odnosu na dolar 2021. godine, i dovela do ogromnog rasta cena.

Turci će morati da “nose teret” inflacije još neko vreme, u ponedeljak je upozorio Erdogan ali je dodao da je “uz pomoć Boga” Turska ušla u period gde će svaki mesec biti bolji od prethodnog.