“Gorko, dramatično, užasno. Da vidimo šta je pošlo naopako”: Angela Merkel o situaciji u Kabulu

0

(Beta-AP) – Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je danas najnovije događaje u Avganistanu “gorkim, dramatičnim i užasnim”.

Ona je sinoć rekla novinarima da je “neverovatna brzina” kojom su talibani preuzeli vlast posebno gorka za “milione Avganistanaca koji su podržavali liberalnije društvo i koji su računali na podršku zapadnih zemalja kada se radi o demokratiji, obrazovanju, pravima žena, i koji su takođe ostvarili značajan napredak”.

Merkel je rekla da su događaji takođe gorki za “Nemačku i druge savezne zemlje koje su se borile protiv terorizma pod vođstvom SAD i NATO u Avganistanu 20 godina posle terorističkih napada 11. septembra”.

Kancelarka je rekla da posebno u ovim teškim trenucima nikad ne treba zaboraviti na ljude koji su dali svoje živote u ovom sukobu, uključujući 59 Nemaca koji su poginuli u Avganistanu i još mnogo njih koji su ranjeni.

Rekla je da je detaljna analiza potrebna da se vidi šta je pošlo naopako i koje lekcije treba izvući za buduće vojno angažovanje. Ona je takođe obećala da će podržati susedne zemlje kao što je Pakistan kada je reč o pomaganju izbeglicama koji beže od krize u Avganistanu.