Gorica Popović dobitnica nagrade „Žanka Stokić“

0
Foto: Printscreen

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Žanka Stokić“ je glumica Gorica Popović, jednoglasno je odlučio žiri ovog prestižnog priznanja koje već sedamnaest godina dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Novosti i Grad Požarevac.

„Veoma sam srećna. Žanka Stokić velika je ličnost naše kulture. Znam puno o njenom životu i tragičnoj sudbini. Trenutno sam u Velikom Gradištu, u kojem je nekada imala i kuću. Bila sam i u njenom rodnom Rabrovu, u Domu kulture, koje nosi ime ove sjajne glumice. Potoji i jedna zanimljivost: moj deda-ujak bio je Aca Cvetković, koji je streljan posle Drugog svetskog rata jer je tokom okupacije u „Centrali za humor“ ismevao Staljina. Radio je svoj glumački posao, kao  Žanka, koja je iz istog razloga izgubila građanska prava. Divno je što sam dobila nagradu s njenim imenom. Sad ću nešto da popijem u tu čast“, rekla je Gorica Popović za Novosti.

Gorica je stalni član Ateljea 212. Uz brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, ova svestrane umetnica okušala se i u rediteljksim zadacima, autorskim projektima, TV scenarijima, radila je kostima i songove za nekoliko predstava, priređivala izložbe, a na početku karijere bila je jedan od članova grupe „Suncokret“ Bore Đorđevića.

Nagrada „Žanka Stokić“ dodeljuje se „ličnosti koja je svojim bogatstvom glumačkog izraza obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije“. U izboru dobitnika odlučuje „celokupno glumačko ostvarenje aktivnog glumca u punoj stvaralačkoj zrelosti“.

O dobitnici je odlučio žiri kojim je predsedavala glumica Radmila Živković i članovi Ivana Vujić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta, prošlogodišnja dobitnica Nataša Ninković, glavni i odgovorni urednik Novosti Milorad Vučelić i pisac i akademik Goran Petrović.