Gorbačovu se na Zapadu odaje pošta kao čoveku mira, u Moskvi izrazi saučešće

1
Fotografija: EPA/DIMA TANIN

(Beta-AFP) –  Povodom smrti Mihajla Gorbačova, poslednjeg vodje Sovjetskog Saveza, odaje mu se pošta na Zapadu gde se ističe njegova presudna uloga u okončanju Hladnog rata i borba za mir, a u Moskvi je Vladimir Putin izrazio duboko saučešće. 

Emocija zapadnih reakcija je u kontrastu sa ozbiljnošču ruskog predsednika Vladimira Putina koji je izrazio “duboko saučešće” i danas će poslati telegram porodici i rodbini bivšeg lidera, prema navodima portparola Kremlja. 

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini.

U saopštenju je američki predsednik Džo Bajden pozdravio Gorbačova kao “retkog lidera”. Njegova dela bila su dela vodje koji je imao dovoljno “mašte da vidi da je drugačija budućnost moguća i hrabrosti da rizikuje celu karijeru da do toga dodje. Rezultat je bio sigurniji svet i više slobode za milione ljudi”, rekao je Bajden.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je “svet izgubiio velikog svetskog lidera, angažovanog za multilateralaziam i neumornog branioca mira”.

Šef UN je u saopštenju pozdravio “jedinstvenog šefa države koji je promenio tok istorije” i učinio “više nego bilo ko da dovede “do kraja Hladnog rata na miran način”.

Britanski premijer Boris Džonson je takodje u tviter poruci rekao da se uvek “divio hrabrosti i integritetu koju je Gorbačov pokazao da okonča Hladni rat”.

“U vreme agresije (Vladimira) Putina u Ukrajini njegovo neumorno angažovanje za otvaranje sovjetskog društva ostaje primer za sve”, napisao je Džonson.

Za francuskog predsednika Emanuela Makrona, Mihail Gorbačov bio je “čovek mira čiji izbori su otvorili put slobode Rusima. Njegovo angažovanje za mir u Evropi promenio je našu zajedničku istoriju”, rekao je francuski predsednik u tviter prouci.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je “vodju dostojnog poverenja i poštovanja” koji je “odigrao presudnu ulogu da okonča Hladan rat i sruši gvozdenu zavesu. Otvorio je put ka jednoj slobodnoj Evropi”, rekla je ona.

Za bivšeg kolumbijskog predsednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir 2016. godine Huana Manuela Santosa Gorbačov, i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990, bio je “šamipoon mira”. “Svetu je potrebno mnogo više vodja kao što je on”, napisao je bivši kolumbijski predsednik u tviter poruci. 

1 KOMENTAR

  1. dobro je da ode jos jedan naivni covjek koga je zapad obmanuo pa je izdao i zamlju i njene vrednosti.sta mislite zasto mu zapad daje ovoliko znacaja o postovanja,.

Comments are closed.