Prvi osnovni sud u Beogradu oglasio je danas krivim Gorana Kozića, bivšeg savetnika glavnog i odgovornog urednika lista „Ilustrovana politika“, za izvršenje krivičnog dela uvreda.

Zbog izvršenja tog krivičnog dela Sud je kaznio Kozića novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara.

Privatnu tužbu protiv Gorana Kozića podneo je Veran Matić zbog teksta „Verane, Verane MAMOGRAFU jedan“. Tekst je objavljen u listu „Ilustrovana politika“,  u decembru prošle godine.

Tokom postupka Kozić je priznao da je određenim izjavama uvredio Verana Matića. U svoju odbranu istakao je činjenicu da je nakon objavljivanja teksta podneo ostavku i izvinio se Matiću.

Imajući u vidu tezinu uvreda iznetih u tekstu, kao i svih okolnosti pod kojima je tekst objavljen, Sud je smatrao da takvo izvinjenje nije dovoljan razlog da ga kazni kaznom blažom od izrečene. Na donetu sudsku odluku Kozić ima pravo žalbe.

Veran Matić je tokom suđenja insistirao da sud donese presudu o navodima iz teksta, jer je uveren da će se prekršaji ponoviti, što je iz toka sudskog procesa bilo evidentno.

„Zbog aktivnosti vezane za istraživanje ubistava novinara, napadnut je moj humanitarni rad. Pokretni mamograf za koji smo prikupili novac u Fondu B92 spasao je živote velikom broju žena koje su kroz preventivne preglede otkrile kancer u ranoj fazi. Poigravanje sa tom temom govori o monsturoznim namerama po kojima se u potpunosti zapostavlja ali i diskredituje javni interes koji je evidentan. Isto kao i što je Bitka za bebe kroz nabavku inkubatora pomogla smanjenju smrtnosti prevremeno rođenih beba u Srbiji. Jasno je da je ovim tekstom naneta  je veoma velika šteta humanitarnom angažmanu kojem sam posvećen kroz svoj novinarski angažman“, izjavio je Matić.

Kako navodi u saopštenju, posebno uznemirujuća bila je činjenica da je tekst objavljen u nizu od četiri broja „Ilustrovane politike“ koji je započet naslovnom stranom i tekstom pod naslovom „Psi su pušteni“, oko kojeg je stvoren konsenzus u osudi i medija, vlasti i opozicije, da je reč o nedopustivom načinu napada na objektivno profesionalno novinarstvo, a sve u kontekstu privođenja kraju procesa protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„U očiglednoj nameri da me lično diskredituje Kozić se koristio očiglednim lažima:  da  sam uticao da on bude otpušten iz Politike, kao i njegova supruga koja je bila tada u drugom stanju,  izvlačeći zaključak da sam fašista, a bilo je potpuno jasno da nisam imao nikakve pozicije koje bi mogle da utiču na njegovu situaciju u Politici. Tendenciozno plasirajući informacije o priznanjima koje sam dobio , postojala je namera da me u tekstu poveže sa neopravdanim bombardovanjem Srbije. Ponosan sam na sve nagrade koje sam dobio od Legije časti pa do Sretenjskog ordena koje sam dobio za humanitarni rad, ali i za nagrada za hrabrost i profesionalizam u novinarstvu. Kozić sam priznaje da me je napadao i ranije a da to nisam znao jer je pisao pod pseudonimom i to u ženskom rodu, naglašavajući da sam moralna nakaza, smeće jedno bolesno“, naveo je Veran Matić.

Ubeđen je kako kaže, da bi Kozić ponovio krivično delo kada bi mu se ponovo ukazala prilika.

„Ubeđen sam da ovog napad ne bi bilo da nije bilo profesionalnog, solidarnog angamana kolega i udruženja u razotkrivanju monstruoznog ubistva novinara Slavka Ćuruvije… da je jasno  da bi se ponovo dogodili ovakvi slučajevi,  govore pitanja optuženog da li „bih primio Orden Legije časti sada kada su Francuzi priznali da je greška što su učestvovali u bombardovanju Srbije…“ ili kada je reč o napomeni advokata da je tuženi bio  iziritiran mojim nastupom u emisiji „… na onoj televiziji  kako li se zove… ona američka tv na šta je sutkinja napomenula da nije reč o Skupštini“, dodao je on.

Matić je izrazio zadovoljstvo vođenjem postupka i načinom na koji je doneta presuda, bez obzira što je trebalo strpljenja za utvrđivanje adrese tuženog i slično.

„Advokatica Kruna Savović (kancelarija Živković Samradžić) je pokazala zaista visok stepen posvećenosti ovom slučaju, kao i u drugim slučajevima kada je reč o zaštiti slobode medija i novinara. Mislim da  je veoma važno u aktuelnom situaciji da novinari, medijski radnici, dobiju moćnost da ih zastupaju najbolji advokati i da je to izazov i za novinarstvo i advokaturu, za pravni sistem sveukupno“, zaključio je Matić.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.