“Goran Vesić je prisluškivan po prijavi FSS-a i zbog Zvezde”: Kako je Služba pratila navijače – Čitajte u Nedeljniku

1
Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da je prisluškivan i preko kontakata sa Orhanom Dragašem, Goranom Vesićem, sada zamenikom gradonačelnika Beograda, Vladimirom Ðukanovićem, sada narodnim poslanikom SNS, i Vladimirom Božovićem, sadašnjim savetnikom Vučića.

Za Dragaša nije objasnio zašto je prisluškivan, za Božovića, koga je sada postavio za našeg ambasadora u Podgorici, rekao je da je bio na merama kao neko ko „dostavlja podatke crnogorskoj obaveštajnoj službi“.

Vučić je objasnio da je Vesić prisluškivan kao „ekstremista“ i da su u to vreme njih dvojica razgovarali o Zvezdi, ali i o Demokratskoj stranci, dok bivši operativci BIA tvrde da je, koliko se sećaju, Vesić bio na merama nakon neke prijave iz FSS-a, i kao jedan od ljudi koji je iz senke vodio FK Crvena zvezda i tu imao odlične kontakte sa navijačima.

Vođe tih grupa, u to vreme, i Zvezde i Partizana, bili su na stalnim merama, uključujući vođu navijača Zvezde Marka Vučkovića, pošto su bili najaktivniji u razbijanju gej parada i ostalim bezbednosnim rizicima za Srbiju.

„Vama je gore kad imate 100 organizovanih navijača na ulici nego 50.000 mirnih protestanata. To je, jednostavno, posao svake službe“, priča jedan sagovornik Nedeljnika.

Jedan operativac nam otkriva kakve su im sve probleme pravili navijači prilikom pokušaja razbijanja jedne gej parade.

„Oni se razdvoje na 10 grupa koje na različitim mestima mogu da naprave haos, a policija, opremljena štitovima i svom opremom je teško pokretljiva. Pošto su pretpostavljali da ih pratimo i prisluškujemo, nalazili su načine kako da komuniciraju. I tako su jednom seli na neke skutere, njih 10 i prenosili poruke od usta do usta. U BIA haos, nemamo pojma šta spremaju, i na kraju donesemo odluku da ih skinemo s motora, vežemo za neke bandere i pozovemo policiju da ih pokupi.“

I Vladimir Ðukanović, tada novinar Radija Fokus, bio je iz tih razloga na merama, tvrde naši sagovornici.

Jednostavno, služba oduvek prati desničare, a na merama su bili i Mladen Obradović, vođa kasnije zabranjenog „Obraza“, Miša Vacić koji je vodio pokret „1389“, i drugi.

Ekstremističke organizacije u to vreme su predstavljale ozbiljnu opasnost po opštu bezbednost, dok je, s druge strane, organizovanje Parade ponosa bio interes države u procesu pristupanja Evropskoj uniji kako bi se pokazalo da ugrožene manjinske grupe imaju svoja prava.

Prvi put u javnosti ispovest operativaca iz bezbednosnih i diplomatskih struktura koji daju celu sliku o svim najvećim aferama u proteklih dvadeset godina.

Predstavnici službe ne stavljaju se na mere / Vođe navijača 24 sata pod obradom, kao i desničarske organizacije / Kako su Čadežu poturali lažne vesti? / Koga je sve Vučić izostavio da spomene? / Istina o otkrivanju i hapšenju Ratka Mladića / Kako je stari Karadžićev broj otkrio dr Dabića / Vesić slušan po prijavi FSS-a / Nikolić upao u mrežu CIA zbog Slobodana Tešića / Vučićev telefon bio registrovan na Kabinet direktora Telekoma

ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 8. AVGUSTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

1 KOMENTAR

  1. Bata Vesa se nafatirao love samo tako… Dzaba prisluskuju kad niko nije zavrsio u zatvoru.

Comments are closed.