“Gomilanje ruske vojske oko Ukrajine najveća koncentracija trupa od Hladnog rata”: Generalni sekretar NATO o ukrajinskoj krizi

0
(Beta/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

(Beta-AFP) – Oko 150.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice “najveća  je koncentracija vojske” od Hladnog rata, ocenio je generalni sekretar NATO.

“To je mnogo više od manevara” i “Rusija je sigurno u stanju da bez ikakvog drugog upozorenja napadne” Ukrajinu, rekao je Jens Stoltenberg za nemačku televiziju ZDF.

Jedan američki zvaničnik je ocenio da Rusija ima 190.000 ljudi kod Ukrajine, ako se računaju separatističke snage. Do sada se govorilo o 150.000 vojnika na granicama Ukrajine. 

“Nema sumnje da prisustvujemo najvećoj koncentraciji ruskih trupa od kraja Hladnog rata”, rekao je Stoltenberg na margini Minhenske bezbednosne konferencije koja je otvorena juče.

Generalni sekretar NATO je istakao u tom kontekstu da pažljivo prati raspravu koja se vodi u Švedskoj i Finskoj o mogućem pridruživanju NATO zbog rusko-ukrajinskih pretnji. Te dve zemlje sada nisu članice Alijanse. 

“Vrlo pažljivo slušamo šta dolazi iz Švedske i Finske, one nisu tražile da budu kandidati za članstvo” u NATO ali “one takođe ne žele da NATO zatvori vrata u slučaju da jednog dana budu to želele”, rekao je Stoltenberg.

Jedan od zahteva Rusije da pristupi smirivanju tenzija je da NATO da garancije da neće primiti u članstvo druge zemlje u Istočnoj Evropi, posebno Ukrajinu.